Recensent voegt zich bij het schrijversgilde
Wat hebben René Appel, Elvin Post en Tess Franke met elkaar gemeen? Ze recenseerden thrillers voordat ze zelf spannende boeken gingen schrijven. Dit illustere gezelschap krijgt eind van het jaar gezelschap van thrillerkenner Soraya Vink.
René Appel en Elvin Post wonnen respectievelijk twee en één keer de Gouden Strop. Appel deed dat in 1991 en 2001, Post verdiende de prijs met zijn debuut Groene vrijdag in 2004. Daarvoor schreven ze besprekingen van misdaadromans voor NRC Handelsblad (Appel) en Algemeen Dagblad (Post). Ook Gert-Jan de Vries leverde zijn thrillerrecensies aan NRC Handelsblad, voor zover we kunnen nagaan is hij de bedenker van de term oestrogeenthriller (voor door vrouwen geschreven en als literair gepresenteerde spannende boeken). Later trad bij De Vries een genderwisseling op toen hij als Tess Franke eveneens literaire thrillers begon te schrijven.
Recensenten die - met wisselend succes - ook het schrijversambt gaan vervullen, het komt vaker voor dan we denken. Neem bijvoorbeeld Rinus Ferdinandusse, grondlegger van de zo gevreesde Detective & Thrillergids van Vrij Nederland. Voor fictie voelde deze journalist zich niet te min. Zo schreef hij De haren van de vos, Naakt over de schutting en - met Tomas Ross - Kidnap en De mannen van de maandagochtend.
In oktober meldt zich een nieuw lid bij het clubje schrijvende recensenten. Het is Soraya Vink (1992), redacteur, thrillerkenner bij de website Hebban.nl en in 2017 lid van de Gouden Stropjury. Bij uitgeverij HarperCollins verschijnt dan haar debuut Persona.
HarperCollins bestempelt Persona als 'een realistische narcothriller van een jong Nederlands talent'. Hoofdpersoon is rechercheur Elvira Selas. Na een mislukte actie is zij gedwongen haar carrière als undercoveragente te beëindigen. Na een jaar van de radar in de Spaanse zon keert ze terug naar de Nederlandse politie, waar ze aan de slag kan op de afdeling Zware Criminaliteit. Het is haar laatste kans.Selas' eerste zaak is een raadselachtige dubbelmoord. Het eerste slachtoffer wordt aangetroffen zonder tong, het tweede mist een pink. Op beide plaatsen delict wordt een rouwkaart met een Latijnse tekst gevonden. Is Nederland in de greep van een seriemoordenaar?
Wat het politiekorps niet weet, is dat Elvira's undercovertijd bij een berucht drugskartel nog niet voorbij is. Ze vermoedt namelijk dat haar verdwenen broer nog steeds banden met deze bende onderhoudt en is vastberaden hem te vinden. Daarom moet ze terug naar een verleden waar ze het liefst ver vandaan was gebleven.
Vink werkt sinds februari 2015 als redacteur bij Hebban. Ze studeerde Spaanse Taal en Cultuur, gevolgd door de master Educatie en Communicatie waar ze haar eerstegraads lesbevoegdheid voor docente Spaans behaalde. Ze gaf Spaanse les op verschillende middelbare scholen. Volgens HarperCollins komt Vink uit een politiefamilie. Voor het boek, dat gebaseerd is op de bestaande drugslink tussen Spanje en Nederland, interviewde ze diverse ex-infiltranten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten