10 augustus 2017

Bladstilte aan het front (nieuws, 2017)

Saskia Noort praat met uitgevers over nieuwe thrillerprijs


Bestsellerauteur Saskia Noort treedt volgende maand in overleg met uitgeverijen om de oprichting van een nieuwe thrillerprijs te bespreken. Dat laat zij desgevraagd weten. Ze wil met de nieuwe prijs het thrillergenre op een positieve manier benaderen.

Saskia Noort nam het initiatief voor de nieuwe award na de uitreiking van de Gouden Strop in juni, die rechtstreeks werd uitgezonden bij RTLL Late Night. De hele ceremonie werd in hooguit tien minuten afgeraffeld. De schrijfster van o.a. Nieuwe buren vond dat het evenement alle allure miste en het thrillergenre onwaardig was.

Ook andere auteurs waren allesbehalve gelukkig met de uitreiking. Schrijfster Loes den Hollander deed haar beklag bij het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) en riep collega-auteurs op met ideeën en voorstellen te komen voor een nieuwe opzet van de Gouden Strop. Vorige maand is er een brief met die strekking verzonden naar alle GNM-leden.

Het GNM-bestuur is tot dusver allesbehalve bedolven onder een tsunami aan voorstellen, laat GNM-voorzitter Peter Römer weten. 'Na de eerste golf van reacties, nou ja golfje, verkeren wij weer in rustig vaarwater.' Hij benadrukt dat alle reacties serieus zullen worden genomen en deel zullen uitmaken van de evaluatie 'van de oude en voorbereiding van de nieuwe prijzenronde'.

Jacob Vis is een van de auteurs die het bestuur een nieuwe opzet van de Gouden Strop heeft voorgeschoteld. Hij pleit onder meer voor een samenwerking tussen de Gouden Strop-organisatie, het recensentenkorps van VN's Detective & Thrillergids en dat van 'Crimezone' (lees: Hebban). 'Die samenwerking kan ver gaan, bijvoorbeeld door een redactielid van de VN-gids en een ervaren recensent van Crimezone in de GS-jury te vragen, aangevuld met twee leden uit het veld – een uit Nederland en een uit Vlaanderen - die ruimschoots hun sporen als thrillerrecensent verdiend hebben.' De voorzitter moet 'onbevooroordeeld' zijn en een binding hebben met de misdaadroman aan beide kanten van de grens. 'Bovendien moet het een innemende persoonlijkheid zijn die in staat is de kikkers in de kruiwagen te houden.' Vis heeft een naam in gedachten maar wil die vooralsnog niet prijsgeven.

Verder stelt Vis voor het prijzengeld voor de Gouden Strop te verlagen naar 1 euro, net als het winnende bedrag van de Prix Goncourt, en de winnaar het CPNB-geschenkboekje van het volgend jaar te laten schrijven à € 0,25 royalty per stuk. Vis: 'Tweehonderdvijftigduizend kwartjes is zelfs nog meer dan die vijftigduizend euro (van de ECI- of Librisprijs, red.). Plus naamsbekendheid bij evenveel lezers, tel uit je winst.'

Voor de niet winnende genomineerden heeft Vis ook een idee. Laat van de vier of vijf genomineerde boeken een Engelstalige en/of Duitstalige pitch maken, waarin de eerste tien bladzijden professioneel worden vertaald. 'Plus een aankondiging in The International Association of Crime Writers van J. Madison Davis aan wie je het wel kunt toevertrouwen de boeken in het Engelse taalgebied onder de aandacht te brengen.'

Vis zegt dat hij een bedankbriefje van het GNM-bestuur voor zijn voorstellen heeft ontvangen en enkele positieve reacties van collega-auteurs. 'Maar verder blijft het bladstil aan het front.'

De CPNB, die vijf jaar geleden de organisatie en uitreiking van de Gouden Strop in handen kreeg, laat via woordvoerder Job Jan Altena weten dat ze met alle betrokkenen spreken om de afgelopen uitreiking te evalueren. 'Hoe we de prijs en uitreiking volgend jaar aanpakken zullen we daarna beslissen. We zijn vol goede moed er een nog groter succes van te maken!'

De CPNB is tevreden met de gang van zaken afgelopen jaar, want de verkoop en de bekendheid van de Nederlandstalige spannende boeken stegen. Altena: 'Na de bekendmaking van de Gouden Strop voor Tot Stof van Felix Weber was er bijvoorbeeld duidelijk sprake van een winnaarseffect.' Het boek kwam weliswaar niet in de Bestseller 60 terecht, maar er was een stijgende lijn in de verkoop te zien.

4 opmerkingen:

Remko Meddeler zei

Nogmaals, het lijkt erop dat de gemiddelde Nederlandse thrillerschrijver het allemaal prima vindt gaan zoals het ging. Jammer. Het plan van Jacob Vis klinkt mij als mooi dus zacht zomergezoem in de oren. Laten we hopen dat het GNM en de CPNB het minimaal deels omarmen.

Ink zei

De gemiddelde Nederlandse thrillerschrijvers interesseert het klaarblijkelijk niet. Laat staan de gemiddelde lezer van Nederlandse thrillers. Er is na het golfje kritiek juist geconstateerd dat de verkoop van thrillers gestegen was. Het lijkt mij dat deze vooruitgang belangrijker is dan een zeer klein clubje oude schrijvers tevreden te stellen. Noort heeft in ieder geval lef getoond een eventuele nieuwe prijs op te zetten. Als het GNM echt iets anders zou willen, was daar de mailbox wel ontploft. Maar wie weet wat er nog komt. Voor degenen die wat minder goed lezen: mijn naam staat hier gewoon onder! Sterkte met ideetjes verzinnen, maar geniet vooral van de stijgende verkoop! Wie won eigenlijk die Strop dit jaar? Groet, Ink Kroon

Remko Meddeler zei

Felix Weber, met het prachtige Tot stof.

Jacob Vis zei

.Ik hoor bij dat zeer kleine clubje oude schrijvers waarvan Ink Kroon
hierboven gewaagt en ik voel mij aangesproken, om niet te zeggen op mijn
ziel getrapt. Ook het dedain voor de enige grote Nederlandse thrillerprijs
bevalt me niet. In feite is de boodschap: allebei opheffen, de verkoop zit
in de lift en wat die prijs en die paar oude knarren nog toevoegen kun je
gevoeglijk afschrijven.

Welnu Ink, ik ben wel oud, maar nog niet uitgeschreven en ik laat mij dus
ook niet afschrijven. Misschien is flitsend en jong aantrekkelijker voor de
hedendaagse lezer dan oud en bedachtzaam, maar besef wel dat in die groep
oudjes veel ervaring zit. Je hoeft maar te kijken naar de uitermate
vermakelijke en leerzame cursus van Peter de Zwaan die een paar trapjes hoger staat in deze uitstekende misdaadsite om te zien dat hij als een Nederlandse Elmore Leonard wijze lessen in de aanbieding heeft waarmee de flitsende jonge auteur én de oude rot zijn of haar voordeel kan doen.

Historisch besef wordt in veel lagen van de maatschappij onderschat. Het nu
telt en het verleden heeft afgedaan. Onlangs herlas ik Anna Karenina in de prachtige nieuwe vertaling van Hans Bolland. Een bijna honderdvijftig jaar oude, meer dan duizend pagina’s dikke, trage roman, waarin alle gebeurtenissen tot op het bot worden uitgebeend en de talloze personages een ontwikkeling doormaken die de lezer ademloos aan zijn stoel kluistert. Volkomen tegen de tijdgeest van nu, maar wat een schitterend boek!

Het is een troost dat zo’n eeuwenoud meesterwerk ook nu nog harten en
hoofden van lezers beroert. Zo’n boek inspireert en sterkt me in mijn eigen
schrijverschap: het doel staat hoog en ver, maar de weg daarheen begint hier
en nu.

Groet, Jacob Vis