25 januari 2016

Oeuvreprijs (nieuws, 2016)

DIAMOND DAGGER VOOR PETER JAMES

De Britse Crime Writers' Association heeft het afgelopen weekeinde de Diamond Dagger 2016 toegekend aan misdaadschrijver Peter James. Met deze oeuvreprijs eert het genootschap van thrillerauteurs de belangrijke bijdrage van de schrijver uit Brighton aan het genre.


Peter James brak door bij het grote publiek met zijn misdaadromans rond rechercheur Roy Grace uit dezelfde badplaats waar de auteur woont. Zijn thrillers zijn ook in het Nederlands vertaald, zoals Als de dood, Doodsklok en Perfectie.

Wereldwijd zijn er meer dan zestien miljoen exemplaren van James' boeken verkocht. De eerste in de Roy Grace-reeks, Doodsimpel, is bewerkt voor toneel. In februari kozen bezoekers van de site van boekhandelsketen W.H. Smith Peter James tot beste misdaadauteur ooit, nog voor James Patterson, Val McDermid, Ian Rankin en Agatha Christie.

Volgens CWA-voorzitter Len Tyler is James 'de koning van het politie-onderzoek'. 'Zijn boeken combineren nauwkeurigheid met een verrassende plot en flinke snelheid. De laatste dertig jaar heeft James zich ontplooid tot een van de bekendste en meest geliefde thrillerauteurs van Engeland.' Naast auteur is de nu 67-jarige James ook filmproducent. Hij is mede-oprichter van Ministry of Vision Ltd, een film- en televisiebedrijf. Zijn onderneming produceerde onder andere de series Hypnosex, Bedsitcom en Time Travellers.

Eerdere winnaars van de oeuvreprijs waren Lee Child, Frederick Forsyth, Simon Brett en Val McDermid.

Geen opmerkingen: