05 januari 2016

Grote onbekende (nieuws, 2016)

UITGEVER TAST IN HET DUISTER OVER AUTEUR BESTSELLER

Het was een van de misdaadromans die rond de kerstdagen als warme broodjes over de Britse toonbank gingen. Maar de uitgever had geen flauw benul wie er precies schuilging achter Francis Duncan, de auteur van de detective Murder for Christmas.

Een nieuwe editie van Murder for Christmas, een detective die voor het eerst in 1949 werd uitgegeven, werd een onverwachte hit onder kopers en recensenten. Critici die een lijstje met boekentips voor de feestdagen publiceerden, waren eensgezind lovend over de stijl en de geraffineerde plot. Maar de auteur, Francis Duncan, bleek een grote onbekende. Barry Tyler, boekbespreker voor The Daily Mail, vroeg zich af waarom Francis Duncan niet eerder ontdekt was door het grote publiek. De auteur heeft zo'n twintig misdaadromans op zijn naam staan.

Ook de redacteuren bij uitgeverij Vintage Books, waar Murder for Christmas was verschenen, tastten in het duister. Ze konden geen biografische gegevens vinden over Duncan, die in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw toch een reeks misdaadromans het licht had doen zien. De uitgeverij liet vervolgens een verzoek om meer informatie de deur uitgaan. 'Een waarlijk mysterieuze man', aldus Vintage Books.

Maar het raadsel werd snel opgelost. Duncans dochter meldde zich bij de uitgeverij met meer gegevens over haar inmiddels overleden vader, die lector was in economie en geschiedenis. 'We wisten niet dat het boek opnieuw in de handel kwam, totdat mijn broer Derek een exemplaar zag in een filiaal van Waterstones', vertelde kunsthistoricus dr. Katy Brown aan The Guardian. 'Toen ik de oproep zag, heb ik contact opgenomen met de uitgeverij.'

Browns vader, wiens echte naam William Underhill was, schreef circa dertig boeken, 22 daarvan waren detectives. 'Hij hield op met schrijven in 1953, toen ik tien jaar oud was', aldus Brown. 'Ik wist van het bestaan van de boeken af, omdat er een hele rij stond op de piano.' Zelf heeft ze de boeken nooit gelezen, dus ook de bestseller Murder for Christmas niet. Het verhaal draait om de vondst van een lijk onder een kerstboom in een landhuis. Duncans protagonist, de voormalige sigarenhandelaar Mordecai Tremaine, stort zich op de zaak.

Underhill schreef onder zijn eigen naam boeken over rekenkunde, maar gebruikte pseudoniemen voor zijn vijf historische romans (geschreven door Hilary West) en zijn misdaadromans. 'Ik lees zijn boeken nu voor het eerst en vind veel van mijn vaders karakter in de verhalen', aldus Brown. 'Er zit vrij weinig geweld in. Hier en daar krijgt iemand een klap op zijn hoofd, maar het is niets vergeleken met wat een schrijver als Jo Nesbø tegenwoordig verzint.'

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: