13 januari 2016

Schaamteloos gedrag (nieuws, 2016)

Britse thrillerauteurs online op de vuistDe Britse thrillerschrijver Stephen Leather is in een online gevecht verwikkeld geraakt met zijn collega-auteurs Steve Mosby en Jeremy Duns. Leather wordt ervan beticht via social media een lastercampagne te voeren tegen Duns en Mosby, meldt The Independent.

De 59-jarige Stephen Leather (foto) heeft tientallen thrillers op zijn naam staan. Hij schiep populaire karakters als detective Jack Nightingale en de voormalige SAS-militair Spider Shepherd die bij de politie ging werken. Zijn vakgenoten Jeremy Duns en Steve Mosby claimen dat Leather ook anonieme websites en valse social media-accounts heeft gecreëerd om hen zwart te maken.

Mosby publiceerde vorige week een blog, waarin hij beweert dat Leather de website fuckstevemosby.com heeft opgezet, waarin hij de thrillerschrijver uit Leeds omschrijft als 'een gemeen en onplezierig ventje'. Mosby zou volgens Leather ook nogal vaak krachttermen gebruiken op Twitter en daarom zouden lezers ook diens boeken niet moeten kopen. Wie de bewuste site opzoekt, ziet een foto uit de Monty Python-film The Life of Brian, waarop de hoofdrolspeler uitroept 'Ik ben niet de Messias, ik ben een heel stoute jongen'.

Een paar dagen later publiceerde Jeremy Duns een uitgebreide blog, waarin hij Leather beschuldigt een online lastercampagne tegen hem en Mosby te voeren. 'Ik vind zijn gedrag niet alleen behoorlijk onprofessioneel, maar ook pathetisch en verachtelijk', schrijft Duns. 'Ik kan alleen maar hopen dat zijn uitgever of iemand anders hem ervan kan overtuigen om deze actie te stoppen.' Duns is auteur van een serie spionagethrillers rond MI6-agent Paul Dark.

Bestsellerauteur J.K. Rowling die met Duns, Mosby en Leather dezelfde uitgeverij (Hachette) heeft, heeft 'verontrust' gereageerd op de beschuldigingen. 'Als dit allemaal klopt, dan is dat schaamteloos gedrag', aldus de auteur van de Harry Potter-reeks.

Leather, die gevraagd werd om een reactie, antwoordde als volgt: 'Ik geef geen commentaar op wat hij (Duns, red.) ook maar heeft te zeggen.' Maar hij gaf wel aan dat Duns in het verleden wel vaker met andere auteurs en journalisten in de clinch heeft gelegen.

De animositeit tussen de auteurs vindt zijn oorsprong in de omgeving van het Theakstons Old Peculier Harrogate-festival. In 2012 zaten Leather en Mosby in hetzelfde panel tijdens een van de vele discussies op dit boekenfeest. Op een gegeven moment werd Leather gevraagd wat hij zoal doet om zijn boeken te promoten. Hij antwoordde: 'Ik manifesteer me op diverse internetfora en laat daar berichten achter onder mijn eigen naam en ook verscheidene andere namen en karakters. Zo bouw je een heel netwerk op van personen, die over jouw boeken praten. Soms heb je dus een conversatie met jezelf.' Duns en Mosby hadden kritiek op Leathers werkwijze. Datzelfde jaar veroordeelde de Society of Authors schrijvers die onder valse naam recensies van hun eigen boeken op Amazon en andere sites zetten.

Uitgeverij Hachette heeft laten weten gesprekken met de auteurs aan te gaan in een poging om deze ruzie te beëindigen. 'We doen er alles aan om deze onplezierige kwestie zo snel mogelijk te stoppen. We veroordelen nadrukkelijk laster en intimidatie in welke vorm dan ook.'

Bron: The Independent

Geen opmerkingen: