02 januari 2016

Sensationeel en gevoelig (nieuws, 2016)

REAGAN BEREIDDE ZICH OP TOP VOOR MET CLANCY-THRILLER

Voor zijn topontmoeting met de Sovjet-leider Michail Gorbatsjov in 1986 sprak de toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan niet met de CIA of Kremlinologen. In plaats daarvan zocht hij zijn toevlucht in een thriller van Tom Clancy. Zo leerde hij de Russen beter begrijpen, blijkt uit Britse archiefstukken.


Het was de thriller Red Storm Rising (Operatie Rode Storm) waarin het best de situatie in de Sovjet-Unie werd uitgelegd, vond de Amerikaanse president. In de thriller vallen troepen van het Warschau Pact Duitsland binnen. Ronald Reagan belde daarover met de Britse premier Margaret Thatcher, een dag nadat de topontmoeting met Michail Gorbatsjov in Reykjavik werd afgebroken zonder een akkoord. De particulier secretaris van de Iron Lady, Charles Powell, vond Reagans opmerking over de thriller van Tom Clancy zo sensationeel én gevoelig dat hij die buiten het officiële verslag van de conversatie tussen Thatcher en de president hield. Hij maakte wel een aparte notitie, die in slechts beperkte kring circuleerde.

Het document met deze notitie werd afgelopen woensdag openbaar gemaakt door de UK National Archives in Londen, samen met nog andere kabinetsstukken uit het midden van de jaren tachtig. Er was verhoogde spanning tussen het Westen en het Warschau Pact in die dagen. De Russen ontwikkelden nieuwe SS20-raketten, waarop de Amerikanen kruisraketten in het Westen stationeerde. Volgens Powell had Reagan tegen Thatcher gezegd dat hij 'de motieven van de Sovjets ten zeerste wantrouwde'. 'De Russen willen geen oorlog, maar ze willen wel de victorie door met een nucleaire aanval te dreigen.' Daarna maakte Reagan een opmerking over het boek van Clancy. Powell: 'De president benadrukte het belang van het nieuwe boek van de auteur van The Hunt for Red October. Het gaf volgens hem perfect weer wat de intenties en de strategie van de Sovjets waren. Reagan was duidelijk onder de indruk van de thriller.

In Clancy's bestseller is er sprake van een aanslag waarbij grote schade wordt toegebracht aan de rijkste Russische olievelden in West-Siberie. Het olietekort wordt zo nijpend dat de Russen besluiten de gebieden rondom de Perzische Golf te bezetten en tegelijk West-Europa onder de voet te lopen om NAVO-interventie te voorkomen. De legertop krijgt exact vier maanden de tijd om deze gigantische aanval, die met Operatie Rode Storm wordt aangeduid, voor te bereiden. De weken gaan voorbij en haast onvermijdelijk lekt er iets van het Russische plan uit. De hele wereld gonst van de geruchten en het Westen probeert krampachtig te ontdekken wat er echt achter al die verhoogde Russische activiteit zit, ondanks het geraffineerde misleidingsprogramma.

Reagan had eerder al de carrière van de in 2013 overleden Amerikaanse schrijver een boost gegeven. Dat was toen hij tijdens een persconferentie Clancy's eerste boek, The Hunt for Red October uit 1984, een 'perfect verhaal' noemde, dat hem slapeloze nachten bezorgde omdat hij het boek niet kon wegleggen. Clancy werd daarop uitgenodigd voor een lunch in het Witte Huis. Clancy's kennis over oorlogsvoering op zee werd uitermate serieus genomen door regeringsmedewerkers.

Bron: BloombergBusiness

Geen opmerkingen: