21 januari 2016

In hokjes (nieuws, 2016)

MICHAEL ROBOTHAM MAAKT KANS OP EDGAR AWARD

De Australische thrillerschrijver Michael Robotham is met 'Leven of dood' genomineerd voor een Edgar Award in de categorie 'beste roman'. Ook collega-auteur Philip Kerr maakt met 'De vrouw van Zagreb' kans.

Het genootschap Mystery Writers of America (MWA) maakte dinsdag 19 januari, op de 207e geboortedag van Edgar Allan Poe, de nominaties in de diverse categorieën bekend. De prijzen worden uitgereikt tijdens een galadiner op 28 april in de Grand Hyatt Hotel in New York.

In het genomineerde boek van Michael Robotham (foto) verdwijnt Audie Palmer een dag voor zijn vrijlating uit de gevangenis. Hij werd veroordeeld voor zijn aandeel in een roofoverval. Van de buit is zeven miljoen dollar nooit teruggevonden en Palmer weet waar het geld zich bevindt. In Philip Kerrs thriller moet zijn held Bernie Gunther op zoek naar een verdwenen actrice, de lieveling van nazi-propagandist Joseph Goebbels.

Andere genomineerden in de categorie 'beste roman' zijn: M.J. Carter met The Strangler Vine, Lori Roy (Let me die in his footsteps), Duane Swierczynski (Canary) en David C. Taylor (Night Life). Debutanten Glen Erik Hamilton, David Joy, Jessica Knoll, Viet Thanh Nguyen en Rebecca Scherm maken kans op een Edgar Award in de categorie 'beste eerste roman van een Amerikaanse auteur'.

De Schotse thrillerschrijfster Val McDermid is genomineerd voor een award in de categorie beste true crime. In haar boek Forensics: What Bugs, Burns, Prints, DNA and More Tell Us About Crime vertelt ze over diverse forensische technieken. De Brit Frederick Forsyth doet een gooi naar een Edgar-trofee met zijn autobiografie The Outsider: My Life in Intrigue, waarin hij onder meer herinneringen ophaalt aan zijn tijd bij MI6. Zowel Denise Mina als Stephen King is in de race voor een prijs in de categorie 'beste korte verhaal'.

De oeuvreprijs Grand Master is toegekend aan de Amerikaanse schrijver Walter Mosley (1952), bedenker van de zwarte privédetective en oorlogsveteraan Easy Rawlins, die woont en werkt in de wijk Watts in Los Angeles. Mosley heeft meer dan veertig boeken op zijn naam staan.

Geen opmerkingen: