21 januari 2016

In de praktijk (nieuws, 2016)

VIJF STROPWINNAARS ONDER AUTEURS VERHALENBUNDEL

Niet vijftien, zoals eerder gemeld, maar zestien Nederlandse misdaadauteurs werken mee aan de verhalenbundel waarmee het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs zijn dertigste verjaardag viert. Onder hen zijn vijf (meervoudige) winnaars van de Gouden Strop.


Vrijdag 15 januari werd tijdens een loting bepaald welke schrijvers een bijdrage gaan leveren aan de verhalenbundel. Het gaat om de volgende auteurs: René Appel (Ambo|Anthos), Michael Berg (The House of Books), Liz Brouwer (Vrije Uitgevers), Daan Fousert (uitgeverij Elikser bv), Linda Jansma (De Crime Compagnie), Roel Janssen (Cargo), Corine Hartman (Cargo), Anita Larkens (De Crime Compagnie), J. Sharpe (uitgeverij Zilverspoor), Anna Levander (oftewel Annet de Jong & Dominique van der Heyde, uitgeverij Q), Jennefer Mellink (Clavis Uitgeverij), Ingrid Oonincx (The House of Books), Tomas Ross (Cargo), Nicolet Steemers (De Geus), Charles den Tex (De Geus) en Jacob Vis (uitgeverij Ellessy).

Appel, Berg, Janssen, Ross en Den Tex hebben een of meerdere Gouden Stroppen op hun naam staan. Larkens en Oonincx maken deel uit van het schrijverscollectief Moordwijven.

Het is de bedoeling dat de bundel in een oplage van tienduizend exemplaren in de bibliotheken komt te liggen tijdens de Spannende Boeken Weken in juni. De bieb kan het boekje dan als cadeau weggeven.

Vijf jaar geleden gaf het GNM de jubileumbundel Stille Getuigen uit. Toen werd nog een link gelegd met het werk van forensisch experts, in het nieuwe boek zullen de verhalen alle verwijzen naar gebeurtenissen uit de praktijk van het strafrecht. GNM-voorzitter Wendela de Vos: ‘We hebben contact gezocht met de Vereniging van Strafrechtadvocaten met de vraag om ons daarbij te helpen. Net als we vijf jaar geleden deden met de NFI-deskundigen, willen we de auteurs nu koppelen aan advocaten, die hen kunnen voeden met hun ervaringen binnen en buiten de rechtszaal.'

De bundel wordt door de CPNB uitgegeven ten behoeve van de Spannende Boeken Weken campagne, in juni, als ledenwerfactie voor de openbare bibliotheken in Nederland.

Geen opmerkingen: