24 december 2008

Wordt verwacht 74 (nieuws, 2008)

KLEVERIG STUUR

'De geur van een bezwete kleine stad. De stank van mijn Volvo. Het was grappig, nu Odda eindelijk de witte uitstoot van de hoogovens kwijt was, reed ik rond in een auto die stonk als de hel. Ik draaide het raampje naar beneden en boog bij Shell de weg op. Het warme stuur was kleverig van het bloed.'

Intrigerend fragment uit 'De razende rivier', de thriller van de Noorse auteur Frode Grytten (Odda, 1960), die uitgeverij De Arbeiderspers in maart 2009 laat verschijnen. Grytten won in 2006 voor dit boek de Rivertonprijs, een Noorse onderscheiding voor de beste thriller van het jaar. De auteur debuteerde in 1983, schreef diverse verhalenbundels en ontving in 1999 de Bragepris, de belangrijkste literaire prijs in Noorwegen, voor zijn roman 'Bikubesong'.

In 'De razende rivier' schrijft Grytten over een zomer in zijn geboorteplaats, een kleine stad in Noorwegen. Er heerst een hittegolf. Het lichaam van een jonge man is aangetroffen in de rivier, ooit een van de mooiste plekken in de industriestad, maar nu verdwenen achter een fabriek.
Robert is een gedesillusioneerde journalist van een regionale krant, zijn broer Frank is politieman. Allebei gaan ze op zoek naar de dader(s) van dit misdrijf, maar al snel komen ze in conflict met elkaar. De oplossing van de zaak laat de verborgen kanten van de stad zelf zien, maar geeft ook een donker familiegeheim prijs.

PRIJSWINNER

,,De recensenten schijnen van 'Blood from Stone' te hebben genoten'', schrijft de Britse auteur en strafrechtadvocate Frances Fyfield (1948) op haar website. Het waren niet alleen critici die de loftrompet over het boek staken, ook de jury van de Duncan Lawrie Dagger was het er unaniem over eens dat 'Blood from Stone' de beste thriller van 2008 was. Uitgeverij Archipel brengt de thriller onder de titel 'De mond gesnoerd' in mei 2009 op de markt.

Het boek draait om het leven van Marianne Shearer. En ook om haar dood. Niemand hield van Marianne Shearer - maar er was ook niemand die haar genoeg haatte om haar om het leven te brengen. Dat deed ze zelf, nadat ze had ingecheckt in een duur hotel in Kensington met als enig doel uit te checken vanaf de zesde verdieping.

Waarom deed een succesvolle en charmante strafrechtadvocate zoiets? De roem van haar laatste sensationele zaak straalde nog steeds op haar af. Ze had zojuist een miljoenenappartement betrokken en het leven lachte haar toe.

Al snel blijkt dat haar leven allesbehalve gewoon was. Dat gold ook voor de raadselachtige instructies die zij voor haar advocaat Thomas Noble achterliet en het feit dat al haar bezittingen waren verdwenen. Aanwijzingen van een geboren juriste die dondersgoed wist wat ze deed. Haar laatste spoor wijst terug naar de zaak die haar zo veel prestige opleverde. Maar die haar tenslotte ook naar het hotel in Kensington dreef.

Andere nieuwe titel:

Dick Francis en Felix Francis - 'Moordbaan' (april 2009)

Geen opmerkingen: