01 december 2008

Esther Verhoef - Alles te verliezen (2008)


De aantrekkingskracht van het kwaad(Door Mieske van Eck)

Claire heeft het goed voor elkaar: een begeerlijke en betrouwbare echtgenoot, twee lieve dochters, een huis met een elektrisch bedienbare toegangspoort op een goddelijk schiereiland, aanzien, vrienden. Maar Claire heeft ook geheimen, die een tikkende tijdbom vormen onder haar bestaan, sinds een oude vriend haar heeft teruggevonden.

Ineens beseft ze dat ze heel wat te verliezen heeft en begint het liegen, draaien, piekeren en wakker liggen. Voor geen prijs wil Claire dat haar echtgenoot, nazaat van een rijke en gerespecteerde familie, weet hoe zij een aantal jaren aan de kost is gekomen.

De heldin, die Esther Verhoef opvoert in haar nieuwe thriller Alles te verliezen heeft ondanks haar verknochtheid aan man en kinderen een fascinatie voor het kwaad. Net als de schrijfster zelf trouwens, want dit soort vrouwen vormt een vaste waarde in haar boeken. Het is het eeuwige gevecht tussen verstand en gevoel, waarin niet zelden het laatste wint.

Als haar oude vriend Marius na tien jaar gevangenis zich bij Claire meldt en weer werk van haar gaat maken, kan zij moeilijk weerstand aan hem bieden. Heel haar verleden komt weer boven. Haar vader is jong gestorven en liet haar moeder met een berg schulden achter. Claire ging in een bordeel werken om haar steentje bij te dragen, zonder dat haar moeder wist waar dat geld vandaan kwam. Toen haar misdadige vriend in de cel belandde, greep Claire haar kans elders een nieuw leven te beginnen.

Maar niet alleen Claire heeft iets te verbergen. Ook echtgenoot Harald heeft zorgen die hij niet met zijn vrouw wil delen. Geleidelijk aan trekken de haarscheurtjes in hun liefdevolle relatie. Hun huwelijk blijkt slecht bestand tegen de spanningen en de geheimen.

Verhoef kan schrijven en weet spanning op te bouwen. Toch overtuigt Alles te verliezen niet helemaal. Dat zit onder meer in de krampachtigheid, waarmee Claire voor Harald haar verleden afschermt. Die is niet meer van deze tijd. Ook blijft deze Harald een nogal flets en ongeloofwaardig karakter. Het is moeilijk voor te stellen dat Claire zoveel van deze sukkel houdt.

Esther Verhoef – Alles te verliezen. Uitgeverij Anthos, 318 pag.

Bron: Brabants Dagblad

1 opmerking:

Rob zei

Een te gekke blog ! Vanuit Amerika heb ik niet veel mogelijkheden om boekhandels door te snuffelen dus alle internet reviews komen goed van pas.

Rob van Herk