16 december 2008

'Eyeopener' (nieuws, 2008)

ALWEER EEN THRILLER OVER DE MOORD OP JFK

De kleine, onafhankelijke uitgeverijtjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Leonon Media, Walla Walla, Pamac, Ron Hartman en nog vele anderen proberen ook met als spannende romans bestempelde boeken de markt te veroveren.

Gigaboek is ook zo'n uitgeverij. Daar verschijnt van de Alkmaarder Bob Nooij (1967) de thriller 'Babushka'. Nooij, man achter bladenuitgeverij Beaumedia, heeft, volgens een persbericht als uitgever en publicist 'zijn sporen ruimschoots verdiend'. ,,Nu vindt hij het tijd geworden zijn grenzen te verleggen.''

Nooij heeft zich, niet als eerste auteur overigens, gestort op de moord op John F. Kennedy in 1963 met zijn thriller. De schrijver is blijkens het persbericht niet geheel vrij van grootspraak: ,,'Babushka' is het resultaat van onnavolgbaar speurwerk naar de achtergronden van een van de grootste mysteries uit de wereldgeschiedenis: de moordaanslag op de Amerikaanse president John F. Kennedy. Een debuut om trots op te zijn; een verhaal dat zijn weerga niet kent en dat voor velen een onvervalste eyeopener zal zijn.''

Het verhaal: De Babushka Lady, zo genoemd omdat ze op die 22e november 1963 een hoofddoek droeg (zie foto), was getuige van de moord op President Kennedy in Dallas in 1963. Zij stond op een plek waar zij tegelijkertijd de president vermoord zag worden, maar ook de schutter recht in de ogen keek. MAar ze verdween terstond. De na de moord op Kennedy ingestelde Warren Commissie (FBI) heeft hemel en aarde bewogen om deze vrouw te vinden, maar tevergeefs.

Nu, 45 jaar na de moord, komt haar geheim toevalligerwijs bovendrijven. Toen de ambitieuze journaliste Anna Rose Davis 45 jaar geleden na een opdracht uit Texas terugkeerde, was ze niet in staat haar verhaal rationeel op te tekenen. Vlak daarna gebeurden er allerlei dingen die het daglicht niet konden verdragen. Anna Rose had feiten vastgelegd die door de Amerikaanse overheid via de media als compleet anders werden voorgespiegeld aan het grote publiek. Haar leven eindigde als het ware op die dag.

Privédetective Albert Christensen krijgt bij toeval haar informatie in handen en door zijn achtergrond, zijn neus voor onwaarheden en zijn grote interesse duikelt hij zoveel informatie op dat hij beseft dat het Amerikaanse volk dit geheim niet zal kunnen verdragen. De FBI ontdekt wat Christensen aan het uitvogelen is en realiseert zich dat openbaring van de informatie koste wat kost moet worden voorkomen.

Bob Nooij - Babushka. Uitgeverij Gigaboek, 288 pag.ISBN 978 90 8548 2086

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit boek is trouwens wel een aanrader hoor. Ik kocht het met enige scepsis maar daar heb ik helemaal geen spijt van.
Mooi verhaal, goed opgebouwd, duidelijk beschreven en qua feiten ook gewoon goed.