30 december 2008

Helder zien (column, 2008)

ZO VOORSPELBAAR...

(Door Peter Kuijt)

Laatst werd een redacteur van het 'Spiritueel Maandblad' ParaVisie voor de radio geïnterviewd over wat er ons in 2009 allemaal te gebeuren staat. Het blad, zo vertelde hij, had een aantal gerenommeerde 'waarzeggers' ingehuurd om hun licht te laten schijnen over de komende twaalf maanden. En wat wisten ze te verzinnen? De kredietcrisis zal zich verdiepen, er worden aanslagen beraamd op president Barack Obama en de koningin kondigt haar aftreden aan.
Tja, zo kan ik ook wel waarzegger worden. Alles wat al in de lijn der verwachtingen lag, wordt nu ineens als een visionair toekomstbeeld bestempeld. Het is als een thriller waarvan op de achterflap het verhaal al uit de doeken wordt gedaan. Zo voorspelbaar...
Kijk, mijn ogen zijn nog best, maar helderziend kun je mij niet noemen. In mijn kristallen bol zitten diepe krassen die het zicht op wat hierna komt ernstig belemmeren, dat resultaatgericht swaffelen met de wichelroede heb ik nog steeds niet onder de knie en mijn zesde zintuig is al jaren naar mij op zoek. Begaafd ben ik niet, laat staan paranormaal.
Maar met een beetje oog voor de ontwikkelingen op het terrein waar je interesses liggen, kun je al snel tamelijk rake - maar dat blijkt uiteraard pas over 52 weken - voorspellingen doen. Ziehier mijn verwachtingen voor het thrillerjaar tweeduizendennegen:

- De Gouden Strop gaat dit jaar aan de neus van Peter de Zwaan voorbij. Hij levert zijn nieuwste thriller 'Een zaak van vrouwen' pas in september in.
- De jury van de Gouden Strop wordt een mannenaangelegenheid, zeker weten.
- 2009 Wordt het jaar van het Anthos-supertrio Saskia Noort, Esther Verhoef en Simone van der Vlugt. Zij trekken alle aandacht naar zich toe met optredens in Pauw & Witteman, EenVandaag, Tijd voor Max, De Wereld Draait Door, de bibliotheek van Hoogkarspel en op Lowlands. Eerst doet Van der Vlugt van zich spreken met 'Herfstlied', dan volgt Noort met 'De verbouwing' en Verhoef staat centraal in de Maand van het Spannende Boek met haar geschenkboekje, dat in een recordoplage van, laten we zeggen, zo'n 840.000 exemplaren zal worden gedrukt.
- Appie Baantjer en Simon de Waal winnen niet de Gouden Strop met het boek dat ze samen hebben geschreven, want de auteurs zijn nu eenmaal twee kale(nde) mannen.
- De Waal raakt Baantjer kwijt tijdens de patrouille in Amsterdam ter promotie van hun 'detective'. Hij vindt hem uren later terug, zittend op de trap van voormalig bureau Warmoesstraat.
- Ook Saskia Noort wint de Gouden Strop niet, want ze stuurt haar boek niet in. Heeft ze beloofd...
- Dan Brown laat in 2009 nog steeds niets van zich horen.
- Ook komend jaar maakt Peter de Zwaan geen vrienden.
- Sommige recensenten zien hun vriendenkring eveneens uitdunnen, anderen krijgen er weer maatjes bij, voor zolang het duurt.
- Eva Noorlander laat verstek gaan tijdens de presentatie van de verhalenbundel 'Summercrime' op het strand van Bloemendaal.
- Er volgt een stortvloed aan slecht geschreven, in eigen beheer uitgegeven thrillers.
- Echte waarzeggers voorspellen 'een moeilijk jaar' voor prinses Máxima. De Spanningsblog weet waarom: ze leest stiekem 'Het meisje uit Buenos Aires' van Tomas Ross. En tussendoor perst Ross er ook nog een 'Havankje' uit.
- Rita Verdonk zegt zich niet te herkennen in Eva Perdon, de populistische politica in 'De stem van het volk' van Roel Janssen.
- 'Duivelssonate', de nieuwe Alex van Galen, komt op zijn vroegst na de zomer uit.
- 'Het Rijk van de Bok' van Jacob Vis leidt (uit)eindelijk tot heropening van de moordzaak Pim Overzier.
- Het aantal Dan Brown-klonen wordt zienderogen minder, maar de vloedgolf aan 'literaire thrillers is niet te stuiten.
- Die verfilming van 'Terug naar de kust', daar moeten we nog zeker een jaartje op wachten. Maar de film 'Vuurkoraal', naar het boek van Annet de Jong, zal nog wel te zien zijn voor 2010.
- Het Fonds voor de Letteren houdt ook in 2009 de beurs gesloten voor misdaadauteurs.
- Er verandert niets aan de overdaad aan vier- en vijfsterrenbesprekingen. Recensenten willen nu eenmaal graag gequoot worden in advertenties en achterop boeken.
- Na de zomer maakt de stichting CPNB bekend dat een buitenlandse auteur het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek 2010 zal schrijven. Als ze vasthoudt aan de trend van blond en vrouw (Noort, Slaughter, Verhoef), verwachten wij dat Liza Marklund de volgende gelukkige is.
- In 2009 valt het eerste slachtoffer te betreuren dat bedolven is onder een stapel nog-te-lezen-thrillers.
- Midprice- en en nog goedkopere edities van thrillers doen het vanwege de kredietcrisis nog beter dan in 2008.
- Tot slot: De Spanningsblog begroet in 2009 de honderdduizendste bezoeker. Het gaat om een naar pornosites surfende man van middelbare leeftijd uit Lancaster, Pennsylvania.

(Deze column is ook te vinden op website Ezzulia)

Geen opmerkingen: