12 december 2008

Jacob Vis - De scheepsbouwer (2008)

Liefde, wraak en dood
(Door Mieske van Eck)

Jacob Vis is een begenadigd verteller. En hij is van alle markten thuis. In zijn thrillers beschrijft hij net zo makkelijk de Nederlandse monarchie als een gerechtelijke dwaling of de problemen van de Surinaamse legerleider Desi Bouterse in 1987. Vis verdiept zich voor al zijn boeken grondig in zijn onderwerp en mengt feiten met een fikse dosis spanning. Dat levert doorgaans boeiende karakters op die psychologisch knap worden ontrafeld.

In zijn nieuwe misdaadroman De scheepsbouwer speelt hij met de motieven wraak en liefde, die zo verraderlijk dicht bij elkaar liggen. Scheepsbouwer Paul Kops heeft darmkanker en nog maar zo'n vier maanden te leven. Hij begint een dagboek bij te houden, waarin hij zich rekenschap geeft van zijn verhouding met zijn vader en zijn dochter Barbara, die hem als directeur van de werf moet opvolgen.

Vis zet de persoon van Kops al op de eerste bladzijde krachtig neer door hem deze woorden in de mond te geven: 'Schepen zijn toneelpersonages. De één bedenkt ze, de ander zet ze op de planken en de derde betaalt om er naar te kijken.' Een mooie voorbereiding op het drama dat zich zal ontrollen in het boek.

Na het overlijden van de markante scheepsbouwer wordt diens al even markante voorman Take Post opgepakt en beschuldigd van een dubbele moord. Het enige probleem lijkt dat de lichamen van de verdwenen vrouw en pleegzoon van Kops nog niet zijn gevonden.

Alleen de dochter van Post blijft geloven in de onschuld van haar vader. Zijn vrouw weigert juist zijn alibi te bevestigen. Een mooi zaakje voor commissaris Ben van Arkel, die mag proberen de uitermate onwillige en zwijgzame Post aan het praten te krijgen.

Met De scheepsbouwer heeft Vis opnieuw een gaaf stuk werk afgeleverd.

Jacob Vis - De scheepsbouwer. Uitgeverij Ellessy, 241 pag.

Bron: Brabants Dagblad

Geen opmerkingen: