14 december 2007

Wordt verwacht 33 (nieuws, 2007)

UNDERCOVER, JA HOOR

Wat hebben Suzanne Vermeer, Tess Franke, Eva Maria Staal en Eva Noorlander gemeen? Ze schrijven allevier onder pseudoniem 'in het belang van hun eigen veiligheid'.

Vermeer publiceerde de vakantiethriller 'All-inclusive' onder een andere naam omdat er 'gevoelige informatie' in verwerkt was. Tess Franke, auteur van 'De inwijding' is de schuilnaam van een juriste, die sinds enkele jaren met haar gezin op een 'onlokaliseerbaar adres' in Florida woont. Het was, meldde de uitgever, een gedwongen verhuizing, nadat haar man die als advocaat in enkele geruchtmakende zaken optrad, ernstige dreigementen had ontvangen. En Eva Maria Staal, winnares van De Schaduwprijs voor 'Probeer het mortuarium', zat in de wapenhandel, vandaar.

Of de door de uitgevers aangeleverde informatie over de schrijvers waar is, valt vanwege hun verbergende, omtrekkende beweging niet te checken. De lezer moet het maar voor waar aannemen. En het oogt wel zo spannend.

De volgende die zich bij dit illustere rijtje voegt is Eva Noorlander. Eva wie? Eva Noorlander, van wie uitgeverij Lebowski - een imprint van Dutch Media - in mei 2008 het thrillerdebuut 'In Dubio' op de markt brengt. Eva Noorlander is een voormalige undercoveragente bij de politie. Zegt de uitgever. Vanwege haar vroegere actitiveiten kan haar naam niet worden bekendgemaakt. Zegt de uitgever. Ze woont momenteel ergens in Amerika. Zegt de uitgever. En om het nog mysterieuzer te maken: interviews zijn alleen mogelijk per e-mail. Waarbij dus wel de garantie vervalt dat je met de 'echte' Eva Noorlander communiceert.

Maar wellicht heeft Eva Noorlander wel een dijk van een thriller afgeleverd met 'In dubio'. Het gaat over de vrouwelijke rechercheur Joyce die verliefd wordt op Thomas, een van moord verdachte man. Ze moet kiezen: werk of liefde. Ze verlaat het korps, uit naam van de liefde, maar dan verdwijnt een van de beste vriendinnen van Thomas' verdwenen vrouw en komt haar grote liefde opnieuw in beeld - als verdachte.
Lebowski spreekt van 'een razend spannende literaire thriller'. Vorm zelf uw verwachtingspatroon bij de volgende alinea: 'Als ik op de bank zak, merk ik dat zelfs spaghetti aglio olio en Desperate Housewives mijn vage onrust niet wegdrukken. Wat is dat toch? Een voorgevoel? Dit is anders dan alle vorige opdrachten, maar het lijkt me toch nauwelijks iets om me zo rusteloos over te voelen. Laat het gaan, ontspan je.'

KAT EN MUIS

Bij een andere imprint van Dutch Media, Carrera, verschijnt in mei 2008 'Mijn beste vriend', het nieuwe boek van journaliste en schrijfster Els Quagebeur. Er staat uitdrukkelijk 'roman' op het omslag, maar met een beetje goede wil zou je er ook een thriller over een stalker in kunnen zien.

'Mijn goede vriend' focust op Tess, een jonge vrouw met veel vrienden en een goede baan. Er ontbreekt echter één ding in haar leven: een grote liefde. Tijdens een vakantie in Mexico ontmoet ze Max en ze valt onmiddellijk voor deze charmante advocaat. Smoorverliefd stapt ze op het vliegtuig naar Nederland, in de verwachting dat haar leven de verlangde wending zal nemen. Die wending komt er inderdaad, maar anders dan Tess zich had voorgesteld. Binnen een jaar is haar leven een puinhoop, want Max heeft zich ontpopt tot een ziekelijk jaloerse en overheersende minnaar, wiens onhebbelijke karaktertrekken zich nog meer openbaren wanneer Tess hem uiteindelijk het huis uit schopt. Een genadeloos kat-en-muisspel volgt, waarbij Max op alle denkbare manieren probeert het leven zuur te maken.

Quagebeur schreef eerder de roman 'Mijn geheim', over de relatie tussen een jonge vrouw en een getrouwde man.

Geen opmerkingen: