12 december 2007

Wordt verwacht 31 (nieuws, 2007)

RASTAMAN IS NIET MEER

Brothers and sisters, spread the word: de eerste Nederlandstalige rastathriller is een feit. In mei 2008 verschijnt bij uitgeverij Houtekiet 'De rasta revelatie', het debuut van - what's in a name - Jah Shakespear. Houtekiet noemt 'De rasta revelatie' een spirituele thriller die 'de onverbloemde waarheid achter rastafari' vertelt.

In Kingston, Jamaica, wordt Ras Fire gedood, een bijzondere Hollandse rastaman. Een ordinaire roofmoord, veronderstelt de politie, maar dat weigert Johan Bode te geloven. Hij weet dat Ras Fire grootse plannen met Jamaica had. Hij wilde rastafari terugbrengen naar de wortels van de beweging, weg van de hatelijke 'black supremacy' en expliciete homohaat van de nieuwe rastageneratie. Bode besluit de zaak ter plaatse uit te zoeken. Het wordt een trip vol natuurlijke mystiek. Gaandeweg ontvouwt zich de geschiedenis van de meest invloedrijke zwarte vrijheidsbeweging van de twintigste eeuw, de rastafari. Stap voor stap ontsluiert Bode de waarheid achter de moord op Ras Fire. Hij komt de dader op het spoor, maar die blijft hem telkens een stapje voor, tot in het Beloofde Land, het mythische Ethiopië.

De Belg Jah Shakespear (1960) is een oude rot in reggaeland. Hij draait de muziek als dj, hij schrijft erover als journalist. Jah Shakespear heeft de afgelopen dertig jaar met honderden rasta's gesproken en zag ook alle noemenswaardige artiesten optreden, van Bob Marley tot Sean Paul.

BRUSSELS LOT

In mei van dit jaar debuteerde de Brusselse commissaris Christian De Coninck (1960) met 'De Praagse connectie', een thriller die al vier drukken beleefde. In maart 2008 ligt al weer zijn tweede misdaadroman in de winkel, 'Het octopuscomplex', waarin de Belgische hoofdstad wordt opgeschrikt door ingenieuze moorden.

Een zakenman overlijdt als zijn auto in hartje centrum ontploft. Commissaris Stijn Goris wordt belast met het onderzoek. Even later komt het bericht dat twee andere zakenlui voortijdig het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld.

Goris voelt de hete adem van het establishment in zijn nek. Hij ziet uiteindelijk het verband tussen de misdaden, maar kan niet verhinderen dat er nog meer slachtoffers vallen. Ze sterven allen een vreselijke dood. De dader slaagt erin meerdere moorden bijna simultaan uit te voeren.

Goris beseft dat hij te maken heeft met een razend intelligente tegenstander. Bovendien is de moordenaar verdraaid goed op de hoogte van het onderzoek. Moet Goris hem in eigen gelederen zoeken?

Andere nieuwe titels

Dirk Van de Walle - 'Fantoomoog' (mei 2008)
Joris Tulkens - 'De Shatila erfenis' (april 2008)
Jos Pierreux - 'La Réserve en de vloek van het zesde gebod' (mei 2008)

Geen opmerkingen: