16 december 2007

Wordt verwacht 34 (nieuws, 2007)

JACK IS BACK

Uitgeverij Luitingh belooft met ruim een dozijn nieuwe thrillers te komen in het voorjaar. Er zitten echter geen Nederlandstalige spannende romans tussen. Wat van ver komt is kennelijk lekkerder.

De fan kan alvast wel uitkijken naar 'Ritueel', de nieuwe thriller van Mo Hayder. In het boek, dat verschijnt in mei 2008, keert - ongetwijfeld tot vreugde van velen - hoofdinspecteur Jack Caffery terug. Caffery, Hayders gekwelde held, speelde een hoofdrol in haar eerste twee bestsellers 'Vogelman' en 'De behandeling' (waarvan respectievelijk 200.000 en 60.000 exemplaren zijn verkocht).

'Ritueel' begint wanneer op een broeierige zomderdag Phoebe -'Flea' - Marley, hoofd van het duikersteam van de politie van Bristol, een hand vindt in het water van de oude haven. De hand blijkt afgehakt terwijl het slachtoffer nog leefde.

Onderzoek leidt naar de vondst van nog een hand - afkomstig van hetzelfde lichaam. Maar waar is de rest van het lichaam? Leeft de man nog? Gaat het om een drugsgerelateerd misdrijf of is het antwoord bij de Afrikaanse gemeenschap in Bristol te vinden? Ondertussen wordt elders in een rivier het zwaar verminkte lijk van een kleine jongen aangetroffen. Hij is wellicht het slachtoffer van een rituele moord.

Hoofdinspecteur Jack Caffery komt naar Bristol om het politieteam bij te staan. Net als Flea is hij bezeten door het verlangen deze zaken op te lossen. Bovendien hebben beiden met demonen uit het verleden af te rekenen.

LITERATUUR?

Het debuut van de voormalige strafpleiter uit North Carolina John Hart, 'De wet en de leugen' werd lovend ontvangen, onder andere hier. In april 2008 wordt zijn tweede, 'Gevaarlijke onderstroom', gepubliceerd. Op het omslag staat een stevige quote uit Publishers Weekly die pas na lezing met 'ja' of 'nee' valt te beantwoorden: ,,Dit boek beantwoordt voor eens en voor altijd de vraag of thrillers ook literatuur kunnen zijn.''

Vijf jaar geleden stond Adam Chase voor de rechter op verdenking van moord. Hij werd vrijgesproken, maar zijn familie en zijn stadgenoten geloven nog steeds niet in zijn onschuld. Hij verlaat zijn geboortegrond in het Zuiden en zoekt zijn heil in een anoniem bestaan in New York.
Nu is hij terug in Salisbury, North Carolina. Niemand weet waarom. Maar als er een moord wordt gepleegd, valt de verdenking opnieuw op Adam. Hij kan zijn naam alleen zuiveren door te ontrafelen wat er werkelijk is gebeurd.

Andere nieuwe titels:

Scott Smith - 'Ruïne' (maart 2008)
Don Winslow - 'De winter van Frankie Machine' (juni 2008)
Elizabeth Corley - 'Doodsnood' (april 2008)
Ian Rankin - 'Dode zielen' (juni 2008)
Edward Whittemore - 'Jericho mozaïek' (april 2008)
Greg Iles - 'Kwade opzet' (mei 2008)
R.J. Hillhouse - 'Huurlingen' (mei 2008)
Douglas Preston - 'Goddeloos' (juni 2008)
Nathan Gelb - 'De prins van Sansevero' (april 2008)
Stephen King - 'Duma' (maart 2008)
Lee Child - 'Niets te verliezen' (mei 2008)
Val McDermid - 'De wrede hand' (mei 2008)

Geen opmerkingen: