01 mei 2024

Race tegen de klok (nieuws, 2024)

Coproductie van Crichton en Patterson verschijnt wereldwijdAls we uitgeverij HarperCollins Holland moeten geloven, wordt Uitbarsting dé blockbuster van 2024. Het is een thriller waaraan Michael Crichton jaren geleden is begonnen en die thrillerfabrikant James Patterson nu heeft voltooid. Het boek verschijnt wereldwijd op 4 juni.

Het staat een beetje gek in het persbericht van de uitgever. Dat een schrijver die al zestien jaar dood is, 'de krachten bundelt' met een nog springlevende en uiterst actieve vakgenoot. U vindt het gezeur? Tja,  De Spanningsblog heeft nu eenmaal de naam van kniesoor hoog te houden....

Jurassic Park, Westworld, ER, het zijn slechts enkele klassiekers uit de pet van auteur en filmregisseur Michael Crichton. Voordat hij in 2008 het tijdelijke met het eeuwige verwisselde, had hij nog één project lopen: een manuscript over een vulkaanuitbarsting op Hawaï. Dozen vol research bleven op de planken liggen, tot de juiste auteur werd gevonden om het verhaal te voltooien: verhalenverteller James Patterson, die eerder al thrillers schreef in samenwerking met Dolly Parton en Bill Clinton.

Het resultaat is Uitbarsting, dat wereldwijd in juni zal verschijnen. Een naderende vulkaanuitbarsting, een race tegen de klok en sluimerende geheimen: 'Uitbarsting heeft alles in zich om de ultieme pageturner van deze zomer te worden', meldt de uitgever.

Michael Crichton had een passieproject waar hij al jaren mee bezig was voordat hij vroegtijdig stierf: een manuscript over een vulkaanuitbarsting op Hawaï. Zijn weduwe Sherri wist hoe bijzonder het verhaal was, en hield zijn aantekeningen en het onafgemaakte manuscript achter totdat ze de juiste auteur had gevonden om het verhaal te voltooien. Recent vond ze die: James Pattterson, een van de populairste verhalenvertellers ter wereld.

Volgens Sherri Crichton was de plot al 'briljant' uitgedacht door haar man. De Spanningsblog meldde eerder dat ze zelfs videofilms van hem vond waarop hij een vulkanoloog interviewt. 'Toen we eens op vakantie waren in Italië, maakten we zelfs een uitstapje naar Pompeii dat door de uitbarsting van de vulkaan Vesuvius werd verwoest, zodat hij research kon voor zijn verhaal dat gesitueerd is op Hawaii.'

Volgens Crichtons weduwe is James Patterson de uitgelezen verhalenverteller die het manuscript van haar man kan voltooien. Patterson zegt op zijn beurt dat hij Crichton een van 's werelds beste verhalenvertellers vond. 'Ik ben vereerd dat Sherri me vroeg voor dit project.' 

Michael Crichtons debuut De Andromeda-crisis werd meteen een bestseller. Vijftien boeken werden verfilmd en zijn werk is in veertig talen verschenen. James Patterson is een van de bestverkopende thrillerauteurs ter wereld. Van zijn boeken zijn meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht. Hij schreef de thrillerreeksen Alex Cross en The Women’s Murder Club.

Geen opmerkingen: