24 mei 2024

De shortlist (nieuws, 2024)

Bernice Berkleef in de race voor tweede Gouden StropDe shortlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2024 is bekend. Nadat in april een longlist van elf spannende boeken werd gepubliceerd, heeft de jury het aantal kanshebbers voor de belangrijkste thrillerprijs van Nederland teruggebracht tot vijf genomineerden.

Op alfabetische volgorde van auteursnaam zijn dat:
- Wim Bax met Verloren pelgrim (Volt) 'IJzingwekkende ontknoping', aldus de jury
- Bernice Berkleef met Vinex (The House of Books) 'Zit zeer gewiekst in elkaar'
- Mathijs Deen met De Duiker (Alfabet Uitgevers) 'Helder en slim uitgewerkt'
- Yvonne Doorduyn met De affaire (Ambo-Anthos) 'Angst en walging in het Europees Parlement'
- Lex Noteboom met De Man met Duizend Gezichten (A.W. Bruna) 'Enorm ambitieuze debuutthriller'

Mocht Lex Noteboom er met de Gouden Strop vandoor gaan, dan is het zijn tweede literaire prijs binnen korte tijd. Afgelopen week won hij immers met zijn debuut de Hebban Thrillerprijs. Gaat Bernice Berkleef met de belangrijkste thrillerprijs aan de haal, dan is het ook haar tweede. Ze won in 2021 de Strop met haar thriller Bloedsteen

De jury bestaat naast voorzitter Bram Endedijk (journalist NRC) uit: Hanca Leppink (voormalig uitgever), Rob van Scheers (thrillerrecensent), Wim Krings (boekhandelaar) en Annemieke Tetteroo (inkoper NBD Biblion). De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 30 mei, van 18.00 tot 18.45 uur in Bibliotheek Neude te Utrecht. Dan wordt ook de NBD Biblion Schaduwprijs (bekroning van het beste spannende debuut) uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque ter waarde van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. Tevens zal de winnaar in het najaar van 2024 met andere thrillerauteurs tijdens de Gouden Strop Thrillertour een bezoek brengen aan tien bibliotheken in Nederland. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen, ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-.

De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes

Aansluitend op de uitreiking van de thrillerprijzen vindt van 19.00 tot 22.00 uur in Bibliotheek Neude de Avond van het Spannende Boek plaats. Eregast is Anya Niewierra, schrijfster van De Camino, winnaar van de NS Publieksprijs 2023. Ook wordt de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop 2024 geïnterviewd en is er een festivalprogramma met bekende auteurs. Daarnaast keert het bekende Boekenpanel van De Wereld Draait Door nog eenmaal terug voor de beste tips.

De Avond van het Spannende Boek vormt de aftrap van de Thriller Weken, die duren van 1 juni t/m 19 juni.

Geen opmerkingen: