31 mei 2024

98 weken (nieuws, 2024)


Gouden Boek voor 'De Camino'




De thriller De Camino van Anya Niewierra is bekroond met een Gouden Boek. Sinds het verschijnen in 2021 werden van het boek meer dan 200.000 exemplaren verkocht, goed voor de gouden status. In 2023 won De Camino de NS Publieksprijs. Het boek staat sinds jaar en dag onafgebroken in de Bestseller 60.

Anya Niewierra werd gisteravond verrast met de oorkonde voor het Gouden Boek tijdens de Avond van het Spannende Boek. De schrijfster reageerde enthousiast bij de uitreiking: ‘Vroeger vond ik het altijd indrukwekkend als een artiest een Gouden Plaat kreeg uitgereikt. Extra bijzonder is het dus dat ik nu een Gouden boek ontvang voor De Camino.’

Inmiddels staat De Camino al 98 weken in De Bestseller 60. Niewierra won met zowel De Camino als Het bloemenmeisje de Hebban Thrillerprijs. Eerder verschenen Vrij uitzicht en Het dossier, beide genomineerd voor meerdere prijzen. Niewierra is naast schrijver ook algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg, de eerste VVV van Nederland, en woont en werkt al haar hele leven in deze provincie. Niewierra wordt geroemd om haar research, de altijd aanwezige liefde voor de natuur en haar gelaagde personages. Haar nieuwste thriller De nomade is vorige week verschenen.

Over De Camino
De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosniƫ. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosniƫ reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

Gouden Boeken
Volwassenenboektitels met 200.000 verkochte exemplaren worden bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.

Geen opmerkingen: