VN-recensenten beoordelen slechts 6 Nederlandse thrillers als 'heel goed'
Het is elk jaar, zo rond de derde week van mei, peentjes zweten voor Nederlandse thrillerauteurs. Want dan is de publicatie van de gevreesde VN Detective & Thrillergids een feit. Hoe zullen ze het eraf hebben gebracht? Gemiddeld doen ze het 'redelijk', blijkt uit een steekproef van De Spanningsblog.
De recensenten van de thrillergids beoordeelden voor de 45ste editie 387 spannende boeken. Daarvan waren er 115 van Nederlandse auteurs. Dat de redactie niet geheel feilloos is, blijkt uit het feit dat ze de auteur Luc Vos zowel een Nederlandse schrijver (bij het ene boek) als een Belgische auteur (bij het andere boek) beschouwen. Vos is een Vlaming.
Stroef taalgebruik
De Spanningsblog telde het aantal waarderingen van alle Nederlandse thrillers bij elkaar op en concludeerde dat geen de maximale score van vijf sterren (wat gelijk staat aan 'briljant') haalt. Daarentegen kregen drie boeken nul sterren, oftewel het predikaat 'slecht'. Het gaat om Ontspoord van Nicole van der Spek (recensent Barbara van IJzeren: 'In dit uiterst rommelige, onwaarschijnlijke en onbegrijpelijke verhaal van niet meer dan 102 pagina's staan ook nog eens behoorlijk wat taalfouten.'), Het geschreven woord van Andrej Verhoeks ('Stroef taalgebruik, ongeloofwaardige verhaallijn en flinterdunne personages', aldus recensent Els Roes) en Bloemeneiland van Suzanne Vermeer (Els Roes: 'De boeken van Suzanne Vermeer zijn ongekend populair in Nederland, succes is gegarandeerd. Dat betekent echter niet dat de auteur er met haar pet naar mag gooien door een ondermaats boek af te leveren.').
Alomvattend
Tegenover het drietal met nul sterren staan zes auteurs die met hun thrillers vier sterren (= 'heel goed') scoren. Dat zijn Eva Keuris met Alledaags geweld ('indringende roman die nog lang in je gedachten blijft rondzingen'), Eric Oosthoek met Levend verkocht ('Goed gedocumenteerd, dito geschreven.'), Marion Pauw met Tijgerlelie ('Een aangename, evenwichtige afwisseling. Met als bonus een buitengewoon verrassende ontknoping.'), Tomas Ross met Het D-Day complot ('Een thriller die de werkelijkheid heel erg dicht benadert.'), Joep Stapel met De onzichtbare ('Alomvattend, soms buitenissig, trefzeker geschreven en buitengemeen spannend.') en Frank van Zwol met Speciale opdracht ('Deze vijfde editie in de Tom Brandt-serie zit vol actie, met warme en ijskoude karakters.').
Van de Nederlandse thrillers kregen er 44 twee sterren, wat 'redelijk' betekent. Het labeltje met drie sterren (= 'goed') werd geplakt op 37 thrillers. Bij elkaar kregen de 115 beoordeelde Nederlandse thrillers 248 sterren. Gemiddeld is dat 2,15 sterren per boek, redelijk plus dus.
Leuk en vertrouwenwekkend detail: de recensenten van de thrillergids sparen ook elkaar niet. Zo had criticus Jos van Cann niet meer dan twee sterren over voor Politieke moord van collega-criticus Ed van Eeden. De thriller over de aanslag op een politicus in Maastricht is met name 'voortkabbelend verhaal', aldus Van Cann. 'Een onevenwichtig geheel, vaardig gemaakt, maar snel vergeten', is de dodelijke conclusie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten