14 januari 2024

800.000 woorden weg (nieuws, 2024)




Terry Hayes kondigt opvolger van 'Ik ben pelgrim' aan



Succes is een krachtige verleider. Tijdens zijn promotietour door Nederland voor zijn boek Het jaar van de sprinkhaan liet auteur Terry Hayes weten dat hij een lucratief contract heeft getekend voor een boek dat de opvolger moet worden van zijn bestseller Ik ben pelgrim. Hij vertelde dat zaterdag 13 januari bij boekhandel Paagman in Den Haag.

Het succes van het in 2013 gepubliceerde I am Pilgrim was wereldwijd zo groot, dat filmmaatschappij MGM al snel de rechten kocht – en daar tot op heden niets mee deed. Hoewel Terry Hayes destijds al vlot liet weten dat hij het succes van zijn spionagethriller spoedig zou laten volgen door een tweede boek, duurde het tien jaar voor het zover was. Afgelopen jaar verscheen eindelijk The Year of the Locust. In november lag de Nederlandse vertaling Het Jaar van de Sprinkhaan in de schappen. Weer heeft de auteur een internationale bestseller geproduceerd.

De in Engeland geboren en in Australië getogen Hayes komt graag in Nederland, al is het maar omdat twee dochters hier wonen, een in Amsterdam en de ander ‘near Nijkerk’.

Na een correspondentschap in de Verenigde Staten zette hij zich eind jaren zeventig aan het schrijven van filmscenario’s. Dat verliep voorspoedig. Zo werkte hij onder meer mee aan de scripts voor Mad Max II (1981) en Dead Calm (1989). Mede door de financiële onafhankelijkheid die hij hiermee verwierf, kon hij werken aan zijn boek I am Pilgrim.

Journalist Arjan Peters (r) vraagt Terry Hayes het hemd van het lijf bij boekhandel Paagman




























Al vroeg stond voor Hayes vast dat hij schrijver wilde worden. Vijf jaar was Terry toen hij zich dat realiseerde. De inmiddels 72-jarige Hayes beseft dat hij voor zijn derde boek misschien iets vlugger moet werken dan voorheen aan zijn tweede. Al is het maar omdat zijn boeken thuis op de laptop in de allereerste versie liefst drie keer zo dik zijn.

Het jaar van de sprinkhaan telt ongeveer 270.000 woorden, een hele hoop. Maar voor het zo ‘dun’ was, moest hij ruim 800.000 woorden schrappen. Dan is het een voordeel dat je journalist bent geweest én ruim de tijd kunt nemen voor je nieuwe boek. De kunst van het schrappen is een van de pijlers waarop succes rust.

Voor deel 2 van I am pilgrim heeft hij inmiddels al een opzet voor ogen. Dat scheelt ook weer.

1 opmerking:

Charles Kuijpers zei

Opmerkelijk genoeg schreef ik negen jaar geleden over "Ik ben Pelgrim", dat Hayes het adagium "schrijven is schrappen" uit het oog had verloren.
En ook "Het jaar van de sprinkhaan" is een wel erg lijvig boek. Voor mij in elk geval ruimschoots dik genoeg.