01 augustus 2023

De storm (nieuws, 2023)


Thrillerkenner en recensent Remko Meddeler overleden




Thrillerkenner en recensent Remko Meddeler uit Hengelo is vrijdag 28 juli overleden aan de gevolgen van asbestkanker. Hij was 43 jaar toen hij de diagnose kreeg en sindsdien zette hij zich in om bewustwording te creëren. Remko is 50 jaar geworden.

Remko Meddeler was freelance tekstschrijver, getrouwd en vader van twee zonen van 17 en 14 jaar. 

Zelf was hij verbaasd dat bij hem de diagnose asbestkanker werd gesteld. 'Maar toen ik me meldde bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) reageerden ze nuchter', vertelde hij aan De Gelderlander. ''U komt uit Twente? Dan is de kans groot dat een keer asbest heeft ingeademd. Zoals iedereen uit de regio.'' In het Twentse Goor was een dochter van asbestfabrikant Eternit gevestigd. In 1993 is een verbod op het produceren van asbest van kracht geworden. Meddeler: 'Eternit in Goor produceerde door tot de laatste snik. Hoe kon dat zo zijn? Ze wisten allang hoe schadelijk en moreel verwerpelijk het was.'

Meddeler kreeg volgens De Gelderlander 20.000 euro tegemoetkoming van de overheid. Hij zette vrij snel na de diagnose zijn werk op een laag pitje. Hij schreef mee aan een boek over de oorlogsjaren in Oldenzaal en was secretaris van de Stichting Hengelo Leest. Ook schreef hij thrillerrecensies, waarvan De Spanningsblog enkele mocht publiceren, waaronder Ik reis alleen van Samuel Bjørk en Wolf van Mo Hayder.  

Medio juli plaatste Meddeler de volgende mededeling op Twitter: 'Twee weken geleden hoorden we dat met het stoppen van de kuren en afbouwen van de medicatie, de longontstekingen weer toenemen. Er lijkt geen houden aan. De toverdoos van de longarts is leeg. Nu leven met de dag, beetje prednison en hulpzuurstof. De storm komt steeds dichterbij.'

Op 30 juli zette zijn vrouw Beanka het volgende op Twitter: 'De storm is gaan liggen. Remko is afgelopen vrijdag overleden.' Daarbij plaatste ze een afbeelding van De drie bomen van Rembrandt van Rijn.


Geen opmerkingen: