09 augustus 2023

Kind van de rekening (nieuws, 2023)


De Cock verslaat Noort en Verhoef




Wat Saskia Noort en Esther Verhoef met hun laatste thrillers niet lukte, lukt het Baantjer (lees: Peter Römer) wel. Zijn nieuwste misdaadroman in de Baantjer-reeks, De Cock en het kind van de rekening, staat in zijn eerste week direct op nummer 1 in de Bestseller 60.

Niet eerder haalde Peter Römer met een Baantjer-boek de toppositie van de CPNB-verkooplijst. Tot vandaag was de hoogste behaalde plek van een boek van zijn hand een tweede, voor De Cock en moord op stand

Appie Baantjer, de geestelijk vader van de Amsterdamse rechercheur van het bureau Warmoesstraat, flikte het bij leven en welzijn meerdere keren: De Cock en de gebrandmerkte doden, De Cock en de dood van een kunstenaar, De Cock en de broeders van de haat, De Cock en moord in de reclame, De Cock en geen excuus voor moord en De Cock en moord in de hondsdagen stonden bovenaan de lijst die de stichting CPNB sinds 2003 wekelijks publiceert. De boeken die na Baantjers dood in 2010 onder zijn naam verschenen, bleven op een lagere positie steken. 

Opmerkelijk is dat bestsellerauteurs Esther Verhoef en Saskia Noort met hun laatste thriller tot dusver niet de top van de Bestseller 60 weten te bereiken. De hoogste positie van Noorts De nazaten was 4, de hoogste positie van Verhoefs Alter ego was 2. Hun vorige titels, respectievelijk Bonuskind en De Nachtdienst, stonden beide vier weken op nummer 1.

Esther Verhoef deed het met negen nummer 1-titels net iets beter dan de zeven hoogste noteringen van Saskia Noort. Daarentegen stond de laatste in totaal veel meer weken op de hoogste trede dan Gouden Strop-winnares Verhoef: 44 tegenover 28. Ter vergelijking: Dan Brown stond 86 weken op nummer 1, de langst genoteerde auteur, gevolgd door Nicci French met 54 weken. (Bron: Wikipedia


Geen opmerkingen: