21 juli 2023

Prequel (nieuws, 2023)

Aspe is dood, Van In leeft nog



Twee jaar na de dood van de Vlaamse bestsellerauteur Pieter Aspe keert zijn bekendste personage, inspecteur Van In, terug in een nieuw boek. Dat is geschreven door jeugdauteur Jonas Boets, zoon van een acteur uit de televisiereeks Aspe.


Pieter Aspe
overleed op 1 mei 2021 na aanhoudende gezondheidsproblemen. Een half jaar later verscheen postuum Van In: episode 5, zijn laatste boek rond ’s lands bekendste politie-inspecteur die in de serie Aspe op VTM vertolkt werd door Herbert Flack. Daarmee viel het doek over een van de succesvolste Belgische literaire franchises: van de 45 Aspe-boeken werden 3,5 miljoen exemplaren verkocht.

Maar na de zomer wekt uitgeverij Manteau de reeks weer tot leven. Dan verschijnt Reünie, een prequel op de boeken, waarin een nog jonge en vrijgezelle Van In samen met collega Guido Versavel de moord op een pater in een Brugs college oplost. De roman komt er met goedkeuring van de erfgenamen van Aspe.

De nabestaanden gaven ook groen licht aan de nieuwe auteur, Jonas Boets. Als jeugdauteur schreef hij onder meer de tiener-detectivereeks rond zijn personage Sam Smith, een leerling in een spionnenschool. Jonas heeft ook een link met de tv-reeks 
Aspe: zijn vader Herman Boets speelde de rol van wetsdokter Van Maele. 

In Reünie volgt de lezer de jonge Van In, toen nog vrijgezel, bij het oplossen van een moordzaak in het Brugse Sint-Lodewijkscollege.

Tijdens een reünie wordt een pater dood aangetroffen in zijn klaslokaal. De jonge commissaris Pieter Van In gelooft niet in de theorie van misbruik en wraak.

Samen met zijn onafscheidelijke collega Guido Versavel graaft hij dieper in het verleden van de aanwezigen op de reünie. Ze komen steeds meer te weten over wat zich tien jaar geleden heeft afgespeeld op de school, en welke trauma’s dat heeft veroorzaakt. Zijn superieuren waarderen Van Ins onconventionele methoden allerminst, maar hij moet uitzoeken wie de dader is voor er weer een dode valt.

Pieter Aspe debuteerde in 1995 bij uitgeverij Manteau met Het vierkant van de wraak. Tot aan zijn dood in 2021 verschenen er 45 thrillers met het speurdersduo Pieter Van In en Guido Versavel in de hoofdrollen. Jonas Boets schrijft al 20 jaar boeken voor zowel kinderen als volwassenen.



Geen opmerkingen: