07 juli 2023

De furie slaat toe (nieuws, 2023)

Op een stormachtig eiland



Uitgeverij De Bezige Bij verkeert in zwaar weer: dit voorjaar verloren bij een reorganisatie zeven medewerkers hun baan. De gevolgen zijn ook bij imprint Cargo merkbaar. Doorgaans brengt de uitgeverij jaarlijks een fors aantal thrillers uit. Maar in de najaarsbrochure wordt slechts een handvol aangekondigd, waaronder werk van vaste waarden James Patterson en Jo Nesbø. Gelukkig wordt ook voortgeborduurd op het succesvolle debuut van Alex Michaelides. De furie, na De stille patiënt en De nimfen zijn derde thriller, wordt in januari 2024 verwacht.


De stille patiënt werd een internationale bestseller, waarvan wereldwijd meer dan 6,5 miljoen exemplaren (bron: Wikipedia) zijn verkocht. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan het platform TikTok, waarop gemeld werd dat het debuut van Alex Michaelides (1977) tot de tien beste boeken van 2022 behoorde. Dat gaf het boek weer een boost. Overigens werden van de Nederlandse vertaling van The Silent Patient 'slechts' 30.000 exemplaren verkocht.

De Brits-Cypriotische auteur, 'een thrillerfenomeen' volgens Cargo, verblijdt zijn fans over een half jaar met De furie. Het verhaal heeft 'een plotwist die je doet duizelen', aldus de uitgever.

De verteller van De furie is Elliot Chase. 'Ik zal jullie een verhaal vertellen zoals je nog nooit hebt gehoord. Dit is het relaas van een moord. Of misschien is dat niet helemaal waar, gaat het uiteindelijk niet altijd over de liefde?'

Lana Farrar leidt een teruggetrokken bestaan, na een tumultueus leven als beroemd actrice. Elk jaar nodigt ze haar beste vrienden uit op haar idyllische Griekse eiland om de paasdagen te vieren en aan het Engelse weer te ontsnappen.

Maar dit jaar worden de zeven vrienden ’s nachts overvallen door de furie, een plaatselijke storm die plotseling opsteekt en het eiland afsluit van de bewoonde wereld. Een nacht die zal eindigen in geweld en een moord.

Een van hen moet de dader zijn en de oude vriendschappen maken plaats voor haat, jaloezie en wraakzucht. Er volgt een kat-en-muisspel, dat in een dag vol onvoorziene ontwikkelingen naar een onvergetelijke finale leidt.

Alex Michaelides studeerde Engelse literatuur in Cambridge en scenarioschrijven aan het American Film Institute in Los Angeles. Ook studeerde hij drie jaar psychotherapie en werkte hij in een gesloten inrichting voor jongeren. Hij schreef het scenario voor drie films, die, in zijn eigen woorden in kwaliteit varieerden 'van slecht naar slechter'. Toen hij deze kwalificatie op een feest hoorde besloot Michaelides het script schrijven te laten voor het was en zich te wijden aan het schrijven van boeken. 

Geen opmerkingen: