28 november 2021

Onder grote druk (nieuws, 2021)

Rappers in Rotterdam
De vijfde detectiveroman van Paul Dieudonné, door zichzelf en zijn uitgever ook wel de 'Rotterdamse Baantjer' genoemd, is verschenen. In Rechercheur De Klerck en moord in scène speelt er een gewelddadig conflict tussen rappers uit Rotterdam-Zuid en hun rivalen uit Rotterdam-Crooswijk. De schrijver heeft dit boek opgedragen aan alle politiemedewerkers van de eenheid Rotterdam, als erkenning en waardering voor hun inzet om Rotterdam en de regio Rijnmond veiliger te maken.

Schrijver Paul Dieudonné liet zich voor zijn nieuwste verhaal inspireren door berichten over geweld tussen drillrappers in Rotterdam. Hij combineerde dat met de oude vete tussen rappers van de Westkust en de Oostkust van Amerika. Die vete leidde tot de dood van de rappers Tupac Shakur en Notorious B.I.G.

In Rechercheur De Klerck en moord in scène is er een conflict tussen de Leftbank Militia uit IJsselmonde en Da Rotting Thugz uit Crooswijk. Als de politie het lijk van rapper Robin Breidenbach uit de Nieuwe Maas vist, lijkt het erop dat het bezongen geweld in praktijk is gebracht.

Terwijl hij aan dit verhaal werkte, hoorde Dieudonné over de vele geweldsincidenten in zijn geboortestad. Dat deed hem besluiten het boek aan de politie op te dragen. De recente rellen tonen volgens hem het belang van ordehandhaving aan.

'We vergeten wel eens dat politiemensen hun werk onder grote druk doen, met gevaar voor eigen leven', zegt de schrijver. 'Sommigen raken getraumatiseerd. Ik wilde iets doen. Ik zag het raakvlak met het geweld in mijn boek. Daarom kom ik met dit gebaar, om publiekelijk mijn waardering uit te spreken voor het werk dat de echte politie in de regio Rijnmond verricht.'

Inmiddels zijn er plannen om Rechercheur De Klerck en moord in scène ook als luisterboek uit te brengen. Stemacteur Bart Oomen sprak al de vorige vier delen in deze serie in. Zijn stem viel schijnbaar zo in de smaak, dat sinds begin dit jaar ook oudere boeken van Appie Baantjer, over de Amsterdamse rechercheur De Cock, door hem worden ingesproken. Paul Dieudonné werkt ondertussen aan zijn volgende boek waarin de kwalijke gevolgen van nepnieuws een belangrijke rol spelen.

Rechercheur De Klerck en moord in scène is verschenen bij E-Pulp Publishers

Geen opmerkingen: