22 november 2021

Wordt verwacht 502 (nieuws, 2021)

Schokkende moord in Rome  'Een nietsontziend portret van de schaduwkant van de Italiaanse hoofdstad.' Zo typeert uitgeverij Cargo het boek Stad van de levenden van schrijver en journalist Nicola Lagioia. Het boek ligt op 13 januari 2022 in de winkel.
 

In maart 2016 wordt in een appartement in een van de buitenwijken van Rome een jongen vermoord. De jongen, Luca Varani, wordt eerst langzaam gemarteld en sterft daarna een uiterst pijnlijke en eenzame dood.

De daders zijn twee jongens, niet veel ouder dan het slachtoffer, met een heel normale achtergrond.

De zaak krijgt meteen veel publiciteit. Kranten en televisieprogramma’s speculeren erop los, maar er lijkt geen enkel motief te zijn.

Als journalist van de krant la Repubblica schrijft Nicola Lagioia veelvuldig over de moord op Luca Varani. Hij raakt direct gefascineerd, en ziet gaandeweg een verband tussen het gedrag van de daders en de wetteloosheid die Rome teistert.

Bijna vijf jaar lang volgt Lagioia de zaak op de voet. Hij interviewt familie en vrienden en correspondeert uitvoerig met een van de daders in de gevangenis. Hij daalt af in een schaduwstad, een tweede Rome dat via verwaarlozing en corruptie wordt overgenomen door het kwaad. De uitgeverij noemt Stad van de levenden een onthutsend literair meesterwerk, een waardige opvolger van In Cold Blood, het meesterwerk van Truman Capote.

Nicola Lagioia is een van de meest toonaangevende journalisten en schrijvers van Italiƫ. Hij schreef eerder Breng alles terug naar huis en won in 2015 de Premio Strega voor zijn zeer goed ontvangen roman De wreedheid.

Geen opmerkingen: