14 november 2021

Na een fenomenaal leven (nieuws, 2021)

Bestsellerauteur Wilbur Smith overleden
De Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Wilbur Smith is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn uitgever meldt dat hij gisteren onverwacht is gestorven, in het bijzijn van zijn vrouw in Kaapstad, 'na een ochtend lezen en schrijven'. De 49 boeken die Smith tijdens zijn lange carrière schreef, zijn wereldwijd meer dan 140 miljoen keer verkocht. Zijn werk is vertaald in meer dan dertig talen, waaronder het Nederlands.


Wilbur Smith in 2007
Wilbur Smith debuteerde in 1964 met de historische roman When the lion feeds (Het goud van Natal). Het boek, over een Zuid-Afrikaanse boerenzoon die zich aansluit bij een groep goudzoekers, werd al snel een bestseller en kreeg vijftien vervolgen, die 200 jaar aan familiegeschiedenis van zijn hoofdpersoon in kaart brachten.

Smith werd geboren in 1933 geboren in Zambia, als zoon van een Britse familie die net als zijn hoofdpersoon opgroeide op een boerderij. Tijdens zijn studie aan Rhodes University praatte zijn vader hem een carrière in de journalistiek uit zijn hoofd, waarna hij accountant werd - een baan die hij zo verschrikkelijk vond dat hij besloot het advies van zijn autoritaire vader naast zich neer te leggen en alsnog te gaan schrijven.

De Amerikaanse thrillerauteur Stephen King noemde Smith ooit de allerbeste historische romanschrijver. Hij werd vooral geroemd om zijn landschapsbeschrijvingen en de levensechte personages in zijn verhalen. Een Wilbur Smith-roman kent vaste ingrediënten: recept – geweld, magie, mysterie, avontuur, jagen én seks.

Smith, die een enthousiast jager, duiker en bergbeklimmer was en ook een vliegbrevet had, beleefde naar eigen zeggen veel plezier aan het intensieve onderzoek dat hij deed voor zijn avonturenromans. Zo werkte hij voor zijn boek Gold Mine enkele weken in een Zuid-Afrikaanse goudmijn en maakte hij veel lange reizen om historisch onderzoek te doen. Tot op hoge leeftijd reisde hij met zijn 39 jaar jongere vrouw Mokhiniso regelmatig de wereld over. 

In zijn autobiografie On Leopard Rock schreef Smith in 2018 dat hij een fantastisch leven heeft gehad. 'Zware tijden, misgelopen huwelijken, nachtenlang doelloos doorwerken, maar alles bij elkaar heeft het me een fenomenaal, uiterst bevredigend en prachtig leven bezorgd', schreef hij. 'Ik wil herinnerd worden als iemand die miljoenen mensen plezier heeft gebracht.'

Kate Perkin
directeur bij uitgeverij Bonnier Zaffre, noemde On Leopard Rock destijds fantastisch. 'Even episch als zijn romans. We lezen over op hol geslagen leeuwen in Afrika en beren in Alaska, over duiken met haaien en avonturen met marlijnen. Dit is niet het verhaal van een schrijver van avonturenromans, maar het verhaal over een leven vol avontuur.' Bij het verschijnen van zijn autobiografie zei Smith: 'Ik schrijf nu al meer dan een halve eeuw. Ik had het geluk om niet betrokken te raken bij de grote oorlogen. Ik ben nooit neergeschoten, maar ik groeide wel op tussen de helden die in de oorlogen hadden gediend en ik leerde van hen. Ik heb altijd geluk gehad en heb het leven geleid dat ik me van tevoren nooit had kunnen voorstellen.'

(Bron: NOS, De Spanningsblog)

Geen opmerkingen: