26 februari 2017

Exit (nieuws, 2017)

THRILLERSCHRIJVER ELSINCK OVERLEDEN

Cabaretier Henk Elsink is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan de ziekte van Alzheimer en is vrijdag 24 februari in een verzorgingstehuis gestorven. Onder de naam Elsinck publiceerde hij een vijftal thrillers.  


Vijfendertig jaar lang ging de in 1935 geboren Henk Elsink de planken op om zijn publiek te vermaken. Hij scoorde met conferences als De bom en De lift en had hits als Harm met de Harp en Kleine Johanna. In 1990 vond hij dat het genoeg was. Hij vestigde zich op het eiland Mallorca, schrapte zijn voornaam en voegde een c toe aan zijn achternaam en ging schrijven. In 2005 keerde hij weer terug naar Nederland. Vijf misdaadromans verschenen er van zijn hand: Tenerife!, Brief van een huurmoordenaar, Moord per fax, Dood van een megaster en Dodelijk visioen.

Vooral de laatste thriller kreeg goede kritieken. Recensent Arno Ruitenbeek schreef in 1995: 'Met Dodelijk visioen is hij cum laude geslaagd voor de eredivisie.' Een Amerikaanse schrijver heeft zich verscholen op een eiland in de Middellandse Zee om daar in opdracht van een louche agent drie spannende boeken te schrijven. De agent belazert zijn getalenteerde held en strijkt een enorm vermogen op. En dan is er nog een ouder Brits artsenechtpaar dat onder het terras van hun boerderij op Mallorca het half vergane lijk vindt van een Amerikaanse schrijver. Ruitenbeek: 'Letterdiefstal, moord, persoonsverwisselingen, oplichting, chantage, het houdt niet op en toch blijft het geloofwaardig. Doordat Elsinck tegenwoordig ook de juiste dialogen maakt, is een evenwichtig en wonderschoon product ontstaan.' Het AD noemde de thriller 'buitengewoon oorspronkelijk' en de Volkskrant sprak van 'een boek met een opmerkelijk einde'.

'Ik krijg vaak het compliment dat de dialogen in mijn boeken zo aardig zijn', zei Elsinck in een interview uit 1996. 'Dat komt hieruit voort: iemand die een tekst schrijft die hij op het toneel moet uitspreken, denkt in spreektaal. Ik heb op het toneel geleerd wat uitstellen is. Weten wanneer je iets moet vermelden, iets niet moet verraden. Je moet je publiek of de lezer dingen in delen aangeven. Het belangrijkste, wat we vroeger de witz, de plot of de clou noemden, moet niet in het midden zitten, maar aan 't end.'

De plot van de misdaadroman was er altijd als Elsinck begon te schrijven. 'Je hebt iets in je kop en vraagt vervolgens: wat zijn mijn mogelijkheden? Die zet ik onder elkaar. Maar hoe ik aan de plot ben gekomen, weet ik al snel niet meer. Dat vroegen ze vroeger ook vaak: waar hebt u nou dat typetje gevonden? Weet ik niet meer.'

Bron: AD 


23 februari 2017

Wraak, hebzucht en verbittering (nieuws, 2017)





VLAAMSE DEBUTANT GEEFT HOLLANDERS HET NAKIJKEN

Jan Van Der Cruysse heeft met zijn thriller Bling Bling De Diamanten Kogel 2016 gewonnen. De Vlaamse debutant versloeg zijn vier Hollandse rivalen op de shortlist en kreeg zijn prijs, een gouden boksbeugel, vanavond uitgereikt in het stadhuis van Antwerpen. De jury noemt de thriller 'een complex internationaal avonturenverhaal met harteloze franjes'. 


In het winnende boek, een uitgave van Davidsfonds, wordt op de luchthaven van Delhi een diamantkoerier beroofd. De daders gaan aan de haal met vier miljoen aan diamanten. Albertien, de verantwoordelijke voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt de laan uitgestuurd en gaat op eigen houtje achter de dieven aan. Vanuit een bergdorpje in de Kaukasus bestuurt Paata Sirbaladze een misdaadorganisatie met internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die in Delhi werden gestolen. Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot 'een wervelwind van bloed en wraak', van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

Bling Bling is Van Der Cruysses eersteling, maar kon inspiratie putten uit zijn eigen beroepsleven. Hij is specialist in crisiscommunicatie en beleefde als woordvoerder van Brussels Airport de luchtvaart gedurende twintig jaar vanaf de eerste rij. Jan Van Der Cruysse (foto) won met Bling Bling vorig najaar ook de Hercule Poirot-prijs. Dat had geen invloed op het oordeel van de jury, zei de schepen van Cultuur Caroline Bastiaens, die het juryrapport voorlas. 'Het onderstreept enkel de kwaliteit van het boek.' De jury noemde het 'een verhaal dat raast als een sneltrein of een straalvliegtuig, in korte nerveuze hoofdstukjes, even snel wisselend van locaties als personages. Er zijn nevenplots en verdenkingen, wraak, hebzucht en verbittering spelen de hoofdrol.'

Dat de prijs in diamantstad Antwerpen wordt uitgereikt en Van Der Cruysse Vlaming is, had geen invloed op het uiteindelijke oordeel. Zijn boek telt ruim 500 pagina's, maar zakt nauwelijks in, aldus de jury. 'Vlot geschreven, goede zijlijnen en spanningsbogen, snelle afwisseling en fatsoenlijk uitgewerkte karakters. Wat wil een mens nog meer? Wat een debuut, wat een winnaar.'

Volgens de jury was 2016 een goed jaar voor de Nederlandstalige thriller. In de eerste plaats naar kwantiteit: er werden 108 thrillers en misdaadverhalen (goed voor een totaal aan zo'n 33.500 pagina's) ingezonden voor de Vlaamse thrillerprijs. Ook kwalitatief viel er volgens de jury niets te klagen. 'De twintig boeken op de longlist zijn stuk voor stuk lezenswaardige misdaadverhalen die een breed lezerspubliek verdienen. Het aanbod is zeer gevarieerd, dikwijls internationaal georiënteerd qua setting en maatschappelijke betrokkenheid. De Nederlandse thrillerauteur en zijn Vlaamse collega houden de vinger aan de pols van wat er in onze samenleving leeft.Terrorisme, informatiemanipulatie, big brother, politiek gesjoemel: het zijn allemaal ingrediënten die aanwezig zijn in de boeken.

Met zijn overwinning gaf Van Der Cruysse vier Nederlandse concurrenten het nakijken: Loes den Hollander met Duivelspact, Bart-Jan Kazemier (Drone), Marjolijn Uitzinger (De partijgenoot) en oud-Kogel-laureaat Simon de Waal (Nemesis). Den Hollanders boek werd gekenmerkt door 'een prachtig gevlochten plot', Kazemier schreef 'een intelligente thriller met een politieke achtergrond', bij Uitzinger boet de plot iets aan geloofwaardigheid in, maar haar vlotte stijl en goede spanningsopbouw maken veel goed' en De Waal is een meester 'in het kort en krachtig schetsen van personages en historische contexten'.

22 februari 2017

Gevecht (nieuws, 2017)

'LAAT GESCHENKBOEK ENKEL DOOR NEDERLANDSTALIGE AUTEUR SCHRIJVEN'

De Stichting CPNB laat het ene jaar een buitenlandse auteur het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken schrijven en het jaar daarop een collega uit het Nederlandse taalgebied. Maar Gouden Strop-winnaar Roel Janssen vindt het hoog tijd worden dat dat beleid verandert. Laat het geschenkboek voortaan door Nederlandstalige auteurs schrijven. Hij zegt dat in een interview met Boekblad.

'Zo langzamerhand zijn er genoeg Nederlandstalige thrillerauteurs met voldoende populariteit en aantrekkingskracht om mensen naar de boekhandel te lokken', aldus Roel Janssen die constateert dat de Nederlandse thriller de laatste jaren is gegroeid. 'Ik ben van de tweede generatie na auteurs zoals Tomas Ross en René Appel. Daarna is de vrouwelijke auteur sterk opgekomen: Saskia Noort en Esther Verhoef zijn een paar jaar na mij gedebuteerd, maar ook op andere vlakken zie je het genre zich verbreden en verdiepen.'

De populariteit van de Nederlandse thriller blijft echter gering, merkt Janssen. 'Voor elk boek opnieuw is het een gevecht. Op grond waarvan boekhandels een titel wel of niet inkopen? Het zal een combinatie zijn van naam, onderwerp, media-aandacht en populariteit van eerder werk.'

Bron: Boekblad

Digitale files (nieuws, 2017)

CIA -ANALYTICUS SLAAT SLAG MET DEBUUTTHRILLER

De Britse uitgeverij Transworld heeft een medewerkster van de CIA voor een fors bedrag vastgelegd voor de levering van twee thrillers. De filmrechten voor het eerste boek zijn reeds verhandeld.

Het gaat om Need to Know, de eerste thriller van CIA-analyticus Karen Cleveland. Het boek vertelt het verhaal van een jonge moeder die werkzaam is voor de CIA. Ze pluist digitale files uit in de hoop een 'slapende' Russische terrorist in de VS te ontmaskeren. Tijdens haar zoektocht doet ze een schokkende ontdekking die haar carrière, haar gezin en haar leven op het spel zet.

Het boek moet in het voorjaar van 2018 in de winkels liggen. Transworld spreekt van een 'meedogenloze thriller', waarvoor een aanzienlijk voorschot is uitgetrokken. Binnen 24 uur nadat het manuscript bij de uitgever was gearriveerd, werd de deal met Cleveland gesloten. Filmrechten zijn voor een bedrag van zeven cijfers voor de komma verkocht aan de filmmaatschappij van Charlize Theron.

Cleveland weet waarover ze schrijft. Ze heeft de afgelopen acht jaar als analyticus voor de CIA gewerkt. Regelmatig bracht ze de Amerikaanse president en belangrijke beleidsmakers op de hoogte van haar onderzoeken. Ze was ook werkzaam voor de FBI, waarin ze samenwerkte met de Joint Terrorism Task Force.

21 februari 2017

Radicale oplossing (nieuws, 2017)

EERSTE EXEMPLAAR VLUCHTELINGENTHRILLER VOOR GRUNBERG
Roel Janssen heeft in zijn nieuwe thriller Alles verloren uitspraken opgenomen van zowel premier Mark Rutte als schrijver Arnon Grunberg. De laatste krijgt donderdag in Den Haag het eerste exemplaar van het boek overhandigd. 

'As we all know from the Roman Empire, big empires go down if their borders are not well protected.' Dat zei premier Mark Rutte op 26 november 2015 in een interview met de internationale pers over de forse toestroom van migranten vanuit het Midden-Oosten. Een kleine vier maanden later, op 9 maart 2016, schrijft Arnon Grunberg in zijn dagelijkse Volkskrant-'Voetnoot': 'Wat kapot moet worden gemaakt is het businessmodel van extreemrechts in Europa.'

Beide uitspraken hebben betrekking op de problematiek die Roel Janssen in zijn nieuwe thriller Alles verloren aansnijdt: het vluchtelingendrama. In het boek keert zeilster Tessa Insinger terug: de heldin uit de thriller De tiende vrouw, waarmee Janssen in 2007 de Gouden Strop won.

Insinger en fotograaf Mortimer Davies varen naar de Griekse eilanden en langs de Turkse kust voor een reportage over vluchtelingen die er alles voor over hebben Europa te bereiken. Op zee redden ze een drenkeling uit een omgeslagen rubberboot: een Syrisch meisje. Ze is de enige overlevende van de ramp die zich heeft afgespeeld.

Tessa en Mortimer besluiten te achterhalen wat er met het meisje is gebeurd. Daarbij stuiten ze op gewiekste mensensmokkelaars, bevlogen hulpverleners, dubieuze zakenlieden en schimmige Europeanen die een radicale oplossing van het vluchtelingendrama nastreven. Met informatie van het Syrische meisje ontrafelen Tessa en Mortimer een complot waarmee de Europese vluchtelingencrisis in een schokkend politiek daglicht komt te staan.

Janssen presenteert 23 februari zijn nieuwe boek bij de Haagse boekhandel Paagman (vestiging Frederik Hendriklaan 217). Grunberg zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen, waarna Janssen aan de tand wordt gevoeld door Volkskrant columnist Jean-Pierre Geelen.

Klik hier voor meer informatie

18 februari 2017

Wordt verwacht 393 (nieuws, 2017)

ZORG VOOR KINDEREN LEIDT TOT THRILLER

Ze werkte tien jaar lang met kinderen en tieners die kampten met ernstige psychische problemen. Een 'brandend verlangen' om een discussie uit te lokken over hoe met deze jonge mensen om te gaan, mondde uit in het schrijven van de thriller Goed of slecht. Met haar debuut scoorde de Britse Ali Land een bestseller in haar geboorteland. Het boek verschijnt in meer dan twintig landen, waaronder - vanaf 6 april in Nederlandse vertaling.

Goed of slecht, een uitgave van Cargo, gaat over de 15-jarige Milly. Ze is zwaar getraumatiseerd opgenomen in een pleeggezin. Een nieuwe identiteit moet alle sporen naar haar verleden wissen, want de moeder van Milly is een seriemoordenaar en wacht in de gevangenis op haar rechtszaak. Milly worstelt met een groot schuldgevoel: door haar hulp heeft de politie haar moeder kunnen aanhouden.

Van haar pleeggezin krijgt ze weinig steun. Integendeel, Phoebe, de oudste dochter, haat Milly vanaf het eerste moment en probeert op alle mogelijke manieren Milly's leven zo ellendig mogelijk te maken. En daarmee maakt ze iets los bij Milly, een kant van zichzelf die ze liever niet wil kennen; ze is tenslotte de dochter van haar moeder, de seriemoordenaar.

Ali Land gaf haar baan in de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen op om 'meer psychologische energie' te krijgen om te schrijven, vertelt ze in een interview. Maar er moest ook brood op de plank komen: tussen het schrijven door was ze werkzaam als nanny.

Het was voor Land pure noodzaak dat het boek er kwam. 'Ik kon nergens anders naartoe met mijn ervaringen met kinderen. Mijn hoofd barstte bijna uit elkaar over de zaken die me zorgen baarden, over de jonge mensen voor wie ik zorg droeg. Ik voelde een brandend verlangen om een discussie teweeg te brengen over de zorg voor kinderen die beschadigd waren door hun verleden. Zodra ik mijn pen op het papier zette, voelde ik een enorme opluchting. Het leek alsof ik thuiskwam.'

Lands grootste angst was dat haar lezers geen compassie zouden opbrengen voor Milly, het belangrijkste personage. 'Dat zij haar zouden afschrijven als een kind dat toch niet geholpen kon worden. Ik wil dat mensen zich afvragen waar kinderen als Milly het best op hun plek zouden zijn. Hoe kunnen we voor ze zorgen?'

foto auteur: Laura Lewis

Dicht bij huis (nieuws, 2017)

NIEUW! DOMESTIC NOIR

Thrillers zijn er in alle soorten en maten. Uitgevers die een gedistingeerd label aan hun spannende roman willen hangen, gebruiken tegenwoordig het woordje noir. Er zijn wel vijftig tinten noir. We kennen natuurlijk allemaal de Scandi noir, maar er is ook Tartan noir (uit Schotland), Neder-noir (de zich in Amsterdam afspelende thrillers van David Hewson), Signatuur noir (thrillers van de gelijknamige uitgeverij), Moskou noir en Bibliothèque Noir (erotica imprint van uitgeverij Ambo|Anthos).

Er is een nieuwe tak aan de noir-boom ontsproten: domestic noir. Volgens uitgeverij De Crime Compagnie is dit predicaat van toepassing op De dagen, een nieuwe thriller van Anita Larkens, die begin maart in de winkels ligt. Het is een thriller die zich dicht bij huis afspeelt.

In De dagen draait het om een vermissingszaak. Tijdens een voorjaarsnacht verdwijnen de kleuters Frida en Mees uit het huis van hun moeder. Beide ouders, Maud en Maarten, zijn de eerste verdachten.

Hoewel de ex-geliefden al meer dan een jaar uit elkaar zijn, brengt het noodlot hen weer samen. In de dagen en weken die volgen, wordt er met man en macht naar de kinderen gezocht. Vanaf het begin duiken de media bovenop het verhaal van de losbandige, jonge moeder die in het openbaar haar tranen niet toont. Maar waar moet je beginnen als het spoor al bij de voordeur eindigt?

Anita Larkens woont samen met haar man en twee zoons nabij Groningen. Ze maakt onderdeel uit van de groep Moordwijven. Eerder schreef ze de thrillers Schaduwdochter en De betrokkenen.

17 februari 2017

Exit (nieuws, 2017)

MISDAADAUTEUR BÖRGE HELLSTRÖM OVERLEDEN

Ondanks een stamceltransplantatie en intensieve zorg van het ziekenhuis in Stockholm is de Zweedse misdaadschrijver Börge Hellström vandaag aan de gevolgen van kanker overleden. De schrijver, die een maand geleden te horen kreeg dat de vorm van lymfeklierkanker waaraan hij al twee jaar leed, niet te genezen was, is 59 jaar geworden.


Anders Roslund en Börge Hellström (r)
Samen met collega-auteur Anders Roslund schreef Hellström zeven thrillers, die opvielen door hun maatschappijkritische inslag. Het duo ontving vele nominaties en prijzen, waaronder voor Vaderwraak de Noorse Glass Key Award. Hun vijfde boek Drie seconden (Tre Sekunder, 2009) werd uitgeroepen tot Best Swedish Crime Novel 2010, en tevens bekroond met de Platinapocket 2010, de Great Reader's Prize Award 2010 en de CWA International Dagger Award 2011. Ook hun andere thrillers werden overladen met nominaties en prijzen.

Börge Hellström (1957) was een ex-crimineel. Hij stal, pleegde fraude, beroofde mensen. En hij is een ex-drugsgebruiker, en sinds 1994 clean. 'Maar ik ben ook slachtoffer. Er is op me geschoten', zei in een interview met de GPD-bladen uit 2010. 'En ik ben als kind drie keer seksueel misbruikt.'

Door die gebeurtenis was zijn vertrouwen in de mens weg, zei hij. 'Mijn gevoelens zijn vermoord en het was moeilijk die weer terug te krijgen. Ik werd zelf een crimineel. Kwam in de gevangenis terecht, werd een verslaafde. Daarna was het een gevecht om weer gevoelens te hebben. Dat was voor mij de echte verlossing. Wraak nemen is daarvoor geen instrument. Maar ik vertrouw nog steeds bijna niemand, dat is mijn uitgangspositie.'

De ex-gedetineerde Hellström richtte de non-profitorganisatie CRIS op, Criminals Return In Society. Roslund maakte over die organisatie de documentaire Lock'em up. Ze raakten bevriend, en ze besloten misdaadboeken te gaan schrijven.

Halfgek (nieuws, 2017)

LISBETH IN DE LIK

Beetje bij beetje laten de uitgevers die in hun taalgebied een nieuw deel van de Millennium-reeks op de markt brengen, iets los over de inhoud van het boek. Uitgeverij A.W. Bruna meldt vandaag dat de Nederlandse vertaling van van het vijfde deel de titel De man die zijn schaduw zocht zal dragen. In het Zweeds heet het boek Mannen Som Sökte Sin Sugga en in het Engels: The Man Who Hunted/Chased His Shadow.

Wat het verhaal betreft mag de lezer alvast het volgende weten: Lisbeth Salander zit voor korte periode in de gevangenis. ­Ze probeert zich zo veel mogelijk afzijdig te houden van haar medegevangenen om conflicten te vermijden. Wanneer ze het toch opneemt voor een jonge vrouw uit Bangladesh in de cel naast haar, wordt ze onmiddellijk uitgedaagd door de bendeleidster Benito.

Holger Palmgren, Salanders curator van destijds, bezoekt haar en vertelt dat hij documenten heeft ontvangen over hoe slecht ze als kind door de autoriteiten is behandeld. De sporen leiden naar een zekere Leo Mannheimer, partner van een welgestelde effectenhandelaar. Hoe is zijn verleden verbonden aan dat van haar? Lisbeth vraagt journalist Mikael Blomkvist, zonder verdere toelichting, onderzoek naar deze Leo te doen. Ondertussen worden de dreigingen van Benito en haar bende aan Lisbeths adres steeds serieuzer.

De Zweedse schrijver David Lagercrantz, die de serie van de in 2004 overleden auteur Stieg Larsson voortzet, laat weten dat hij overdonderd is door de reacties op het vierde deel van de Millennium-serie, Wat ons niet zal doden. 'Ik had nooit kunnen bedenken dat het nieuws over een vierde deel in de reeks zo’n effect zou hebben. Ik dacht dat mensen hun schouders zouden ophalen, maar in plaats daarvan werden de Zweedse en internationale media halfgek en escaleerde de boel.’

Volgens Lagercrantz heeft Stieg Larsson 'een fantastisch universum' gecreëerd. 'Daar voel ik me voortdurend door geïnspireerd. Tijdens een vakantie met mijn gezin kreeg ik het verhaalidee en dat maakte me net zo koortsachtig als toen ik Wat ons niet zal doden schreef. Het is niet zo goed voor mijn slaap en zenuwen, maar het is geweldig voor het schrijven.’

De man die zijn schaduw zocht verschijnt 7 september 2017. In Nederland en België zijn van het vierde deel 187.000 exemplaren verkocht en wereldwijd meer dan 5 miljoen stuks.

16 februari 2017

Het meisje in het ijs (nieuws, 2017)

SCHRIJVER VERKOOPT MILJOEN E-THRILLERS BINNEN EEN JAAR

De in Groot-Brittannië geboren schrijver Robert Bryndza heeft van zijn thriller The Girl in the Ice binnen een jaar een miljoen digitale exemplaren verkocht. Dat meldt zijn uitgever Bookouture. De thriller, die alleen als e-book verkrijgbaar is, vertelt het verhaal van rechercheur Erika Foster die de moordenaar van drie prostituees op de hielen zit.


Sinds de publicatie in februari 2016 heeft The Girl in the Ice op nummer 1 gestaan op de Kindle-bestsellerlijsten in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nederland. Het boek bereikte een nummer 2-notering in het Verenigd Koninkrijk en deed het goed in bestsellerlijsten in Frankrijk, Spanje en India. De vertaalrechten op het boek zijn verkocht aan 24 landen. Daaronder zit een lucratieve deal van enkele tonnen in Duitsland. Het boek is de eerste in de Erika Foster-reeks die tot dusver 1,4 miljoen exemplaren heeft verkocht.

Claire Bord, uitgever bij Bookouture, spreekt in The Bookseller van een buitengewone mijlpaal voor zowel de uitgeverij als de schrijver. 'Binnen een jaar miljoen exemplaren verkopen is een overwinning van jewelste. Robert Bryndza heeft met Erika Foster een karakter geschapen waaraan lezers verslaafd zijn geraakt.' Bryndza laat weten dat er een droom is uitgekomen en bedankt zijn 'ongelooflijke lezers' en de vele boekbloggers die een groot publiek hebben laten kennismaken met zijn werk.

Bryndza woonde in de VS en Canada voordat hij zich vestigde in Slowakije met zijn Slowaakse echtgenoot Ján. Hij debuteerde met de roman The Not So Secret Emails of Coco Pinchard.

Bron: The Bookseller

15 februari 2017

Aandacht (column, 2017)

HOKJESDENKEN

(Door Peter Kuijt)

De Stichting CPNB is voorzichtig gestart met de campagne voor de komende Spannende Boeken Weken. De website die het evenement moet ondersteunen ontbeert nog de nodige én nuttige informatie. Maar wat er wel wordt getoond doet ons terugdenken aan tien jaar geleden.

Rechtsboven de cover van de Detective & Thrillergids van - toen nog - weekblad Vrij Nederland. Jaargang 28, juni 2007. De foto toont een meisje op het strand. De jongedame heeft absoluut betere tijden gekend: uit haar mond loopt een straaltje bloed en uit het lichtblauwe badlaken moet nodig een bloedvlek worden gewassen. Linksonder staat een plaatsdelictbordje bij een doorzichtig tasje met onduidelijke inhoud dat mogelijk toebehoort aan de arme meid.

Daaronder de foto waarmee de Stichting CPNB de campagne van de Spannende Boeken Weken probeert op te leuken. We geloven absoluut niet dat hier sprake is van leentjebuur spelen, maar de overeenkomsten - badlaken, zand, meisje, aandacht voor thrillers - zijn wel opmerkelijk. Verschillen zijn er natuurlijk ook: bikini/badpak, nummerbordje/boek en dood versus lezend, eh levend.

De begeleidende tekst op de website doet echter meer de wenkbrauwen fronsen. Uit die paar regels blijkt weer overduidelijk dat het thrillergenre niet voor vol wordt aangezien, althans niet bij de boekpromotor. Er staat: Vakantie is hét moment om meer te gaan lezen. Vooral thrillers. Tijdens de Spannende Boeken Weken laad je dus je koffers vol met spanning. Met het geschenkboek van bestsellerauteur Deon Meyer bovenop! Binnenkort meer informatie!

Thrillers zijn wegwerpboeken, zo doet de tekst geloven. Want wie bewaart nog een thriller die plakkerig is van de zonnebrandolie en waar de zandkorrels uit blijven rollen? Het is slechts licht vermaak, vliegveldlectuur, kun je gemakkelijk achterlaten op je hotelkamer, blijft er ruimte in je koffer over voor souvenirs.

Een te leuke manager heeft ooit bedacht dat de diverse afdelingen bij de CPNB een naam moesten krijgen. Zo is er de sectie Dromen (strategie en beleid), Denken (jaarplanning), Duiden (onderzoek), Delen (pers, marketing), Dynamiek (evenementen en zo), Dokken (financiën) en Duwen (faciliteiten). Het is dat Hokjesdenken met een H begint, anders was die afdeling vast en zeker ook in het leven geroepen en de campagne rond de thrillerweken daar bedacht.

Het kan niet vaak genoeg worden gezegd: thrillers zijn er om het hele jaar te lezen. Net als literaire romans, kinderboeken, gedichten van Tim Hofman en non-fictie. Thrillers zijn onmisbaar voor de boekenbranche. Niet alleen in commercieel opzicht: als ze slechts in de zomer mochten worden gelezen, zouden vele winkels hun deuren moeten sluiten. En niet zelden leert de lezer in door de bank genomen goed geschreven thrillers over wat er zich allemaal in de samenleving afspeelt: het straatrumoer rond politiek, de rechterlijke macht, de vluchtelingenproblematiek, het bankwezen, het vorstenhuis, seksmisdrijven, jihadisme, de Brexit en zelfs talentenjachten doemt regelmatig op in het spannende boek.

Het gaat eigenlijk niet om die zestien dagen in juni: de thriller verdient 365 dagen per jaar aandacht.


14 februari 2017

Wordt verwacht 393 (nieuws, 2017)

HOOFD- VAN BIJZAKEN SCHEIDEN


De dood bespreekbaar maken. En indirect de zorg rondom het levenseinde versterken én de kwaliteit van het leven vóór het overlijden van mensen verbeteren. Dat is het idee achter Bureau MORBidee. De initiatiefnemers zijn journalist Rob Bruntink en docente filosofie Mariska Overman. De laatste is ook op een andere manier met de dood bezig: van haar hand verschijnt medio april bij de Crime Compagnie een thriller met de pakkende titel Hoofdzaak.

Wat doe je als je nietsvermoedend je keuken binnenstapt en daar een hoofd op je keukentafel aantreft? Een normaal mens zou hoogstwaarschijnlijk ten onder aan een appelflauwte. Zo niet David. Hij roept gelijk de hulp in van zijn zus, ex-rechercheur Isabel Dieudonné. Zij moet maar uitzoeken van wie het hoofd is en waarom het in zijn keuken is beland.

Hoofdzaak is het thrillerdebuut van Mariska Overman. Naast het bestieren van MORBidee schrijft ze als columnist voor verschillende websites over rouw en dood.

Een leesfragment:

Dinsdag

"En. Wat denk je?" David klonk ontspannen. Alsof er dagelijks hoofden op tafels lagen in zijn huis. Ze keek hem aan. Haalde haar schouders op.
"Ik heb het niet gedaan". Hij lachte er ietwat besmuikt bij.
"Ik zie nauwelijks bloed." Isabel pakte het zakdoekje uit haar broekzak en wond het om de vingers van haar rechterhand. Voorzichtig duwde ze zachtjes tegen het hoofd aan. Het hoofd was kaarsrecht afgesneden. Dat moet met een erg scherp voorwerp zijn gebeurd, dacht Isabel. David probeerde mee te kijken, hij boog zijn hoofd tot aan de tafelrand.
"Wanneer vond je het hoofd?
"Een klein uurtje geleden. Ik kwam terug van het hardlopen. Zag het niet eens direct, ben eerst naar boven gelopen om te douchen. Toen ik weer beneden kwam, zag ik het liggen."
"Weet je zeker dan dat het er al lag? Of kan het er neer zijn gelegd terwijl je aan het douchen was?
David's wenkbrauwen gingen amper merkbaar omhoog. Bij die mogelijkheid had hij kennelijk niet stil gestaan
.

13 februari 2017

Gesignaleerd 410 (nieuws, 2017)

TIMO VAN DER ENG - KOKKIE

Bij uitgeverij Karakter verschijnt vrijdag 17 februari het boek Kokkie. Het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok, geschreven door misdaadjournalist Timo van der Eng.

Op de miezerige avond van 8 december 2016 maakten kogels een einde aan het turbulente leven van Martin Kok. Kokkie voor intimi. Ex-crimineel in hart en nieren, zelfbenoemd misdaadjournalist, shockblogger van Vlinderscrime.

Van dichtbij geliquideerd na een heerlijk avondje in zijn favoriete bordeel. What a way to go.

Journalist Timo van der Eng sprak gedurende een jaar bijna wekelijks met Kok over zijn leven. Eerst bij hem thuis, daarna in safehouses op verschillende plekken in Nederland. Kok stond op verschillende dodenlijsten, na twee mislukte aanslagen op zijn leven.

Kokkie is vooral het verhaal van Martin Kok zelf, opgetekend uit zijn mond. Over hoe miljoenen guldens verdwenen uit Volendam, hoe je hoeren de gevangenis binnen krijgt, de opbrengsten van een incassootje, de klanten van zijn escortservice en het succes van zijn website Vlinderscrime. Onopgesmukt, onnavolgbaar en recht voor zijn raap.

Martin Kok lag na twee doden, honderden hoeren en kilo's coke, de laatste maanden van zijn leven op ramkoers met de dood. En het kon hem geen barst schelen.

Misdaadjournalist Timo van der Eng werkt onder andere voor Crimesite en Panorama. Eerder schreef hij boeken als Cold Cases en De man die de Eiffeltoren verkocht. Ook leverde hij bijdragen aan de Crime Top 100.

Timo van der Eng - Kokkie. Het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok. Uitgeverij Karakter, 216 pag., € 14,99

11 februari 2017

Keuzes maken (nieuws, 2017)

LISA GARDNER LAAT KIEZEN KARAKTERS AAN FANS OVER

Sommige schrijvers hebben zulke nauwe banden met hun fans, dat zij die wel eens om raad vragen. Zo laat Janet Evanovich haar lezers suggesties voor boektitels doen. En SF-auteur verzamelt verhaalideeën van zijn Twitter-volgers.

De Amerikaanse thrillerschrijfster Lisa Gardner gebruikte onlangs Facebook om haar fans te vragen welke held of heldin in haar volgende boek moest komen opdraven. 'Ik was er niet zeker van over wie ik wilde schrijven', zei ze deze maand in een radio-interview met een zender in New Hampshire. 'Wilden mijn lezers een boek over de FBI-profilers? Over hen had ik meerdere boeken geschreven. Of wilden ze lezen over rechercheur D.D. Warren uit  Boston? En wat te denken van de alleenstaande moeder en privédetective Tessa Leoni. Ik was ervan overtuigd dat het tussen Warren en Leoni zou gaan. Dus ik was verrast dat de lezers een voorkeur hadden voor de profilers.

Het gaat om het echtpaar Piere Quincy en Rainie Conner, van wie alleen Quincy echt als FBI-profiler heeft gewerkt. Conner is voormalig rechercheur moordzaken in Bakersville, Oregon. In Gardners recente boek Right Behind You, jagen de twee op een moordenaar die zich schuilhoudt in de bossen van de Pacific Northwest en die de oudere broer zou zijn van het meisje dat het echtpaar probeerde te adopteren.

Gardner had al acht jaar niet meer over het koppel Quincy-Conner geschreven. 'Dat werd dus huiswerk voor mij. Ik moest mijn oudere thrillers gaan herlezen en opnieuw kennismaken met oude personages. Maar het was heel leuk om te doen. Het leek alsof je op bezoek was bij oude vrienden.

Van Gardner verschijnt in mei bij uitgeverij Cargo de thriller Vind haar. Hierin krijgt rechercheur D.D. Warren te maken met een vrouw, die, vijf jaar nadat ze bevrijd is uit handen van de man die haar in een kist gevangen hield, wordt beschuldigd van moord.

Bron: New York Times

Allure (nieuws, 2017)

GENOOTSCHAP REIKT IN 2018 MEESTERPRIJS UIT

Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) eert volgend jaar een thrillerschrijver voor zijn of haar oeuvre met de Meesterprijs. Dat heeft het bestuur van het GNM onlangs besloten.

Volgens de statuten mag het genootschap eens in de drie jaar de Meesterprijs toekennen aan een auteur om daarmee het belang van zijn/haar bijdrage aan het thrillergenre te onderstrepen. In 2003 was Appie Baantjer de eerste die met de prijs werd onderscheiden. Tien jaar later viel Saskia Noort (foto) deze eer te beurt.

Volgens Peter Römer, sinds enkele maanden voorzitter van het GNM, heeft de voorbereiding van een spraakmakende uitreiking van de Schaduwprijs en de Gouden Strop meer prioriteit. Zoals bekend heeft de Stichting CPNB besloten niet meer een Avond voor het Spannende Boek te organiseren, waarop deze twee thrillerprijzen kunnen worden uitgereikt. Het is nog niet bekend op welke wijze en wanneer de winnaars dan wel worden gehuldigd.

De organisatie van de uitreiking van de Meesterprijs vergt meer tijd en moet 'een aangelegenheid met allure' worden, stelt Römer. Binnen het GNM-bestuur circuleert een shortlist met kandidaten voor de eervolle prijs. Namen wil hij niet prijsgeven.

Zijn missie is de Nederlandse thriller meer in het licht te zetten, zegt Römer in een interview in het AD. Schrijfsters als Saskia Noort en Esther Verhoef verkopen buitengewoon goed, maar voor de rest staat de Nederlandse misdaadliteratuur in een laag aanzien. En dat is volgens Römer 'buitengewoon onterecht'.

08 februari 2017

Nachtdiensten (nieuws, 2017)

MICHAEL CONNELLY PRESENTEERT JONGE HELDIN

De Amerikaanse thrillerauteur Michael Connelly die miljoenen lezers liet kennis maken met Harry Bosch, een rechercheur van middelbare leeftijd van het Los Angeles Police Department, presenteert dit jaar een nieuwe protagonist: Renee Ballard, een jonge politiefunctionaris die vastbesloten is om zichzelf te bewijzen bij de LAPD.


The Late Show heet de thriller waarin Ballard, Connelly's eerste nieuwe hoofdpersoon in tien jaar, haar opwachting maakt. Het boek komt in Groot-Brittannië in juli op de markt.

Ballard draait nachtdiensten in Hollywood. Ze begint aan veel onderzoeken, maar slaagt er nooit in om die af te ronden als haar collega's van overdag haar komen aflossen. Die nachtdiensten zijn overigens een represaille nadat ze eerder een klacht tegen haar meerdere wegens seksuele intimidatie had ingediend.

Maar op een nacht krijgt ze twee zaken op haar bordje die ze koste wat kost zelf wil oplossen: de gruwelijke afranseling van een prostituee die voor dood wordt achtergelaten in een parkeergarage en de dood van een jonge vrouw bij een schietpartij in een nachtclub. Ballard is vastbesloten om die zaken tot een goed einde te brengen. Ze slaat orders en de wensen van haar partner in de wind en werkt overdag aan de onderzoeken terwijl haar nachtdiensten gewoon doorgaan. Gaandeweg wordt duidelijk waarom ze de zaken niet wil overdragen.

De oud-journalist Michael Connelly (foto) is de schrijver van 29 thrillers. Bovendien is hij uitvoerend producent van de tv-serie Bosch. 'Ik heb lang nagedacht over een personage als Renee Ballard', meldt hij aan The Bookseller. 'Nu lijkt de tijd rijp om een boek over haar te schrijven.' Fans van Harry Bosch hoeven niet te vrezen dat met de entree van Ballard de oude rechercheur het pand moet verlaten. De publicatie van een nieuwe Harry Bosch-thriller staat gepland voor komend najaar.

Bron: The Bookseller

Goesting (nieuws, 2017)

ASPE PAKT PEN WEER OP

De Vlaamse misdaadauteur Pieter Aspe, wiens vrouw vorig jaar overleed, ziet na een donkere periode weer licht aan het einde van de tunnel. Maanden heeft hij niet willen schrijven. Niet kunnen schrijven. Maar de wil is er weer. 'Het idee voor het boek is klaar, maandag begin ik te schrijven', laat hij aan De Standaard weten. 

'Ik zal een nieuw ­ritme moeten vinden', beseft de auteur. 'Ik begon altijd ’s ochtends, zette 1.700 woorden op papier en hield er dan mee op. Dan had ik de namiddag vrij met mijn vrouw. Nu zij er niet meer is, begin ik wellicht pas in de namiddag met schrijven. Anders oogt de dag zo leeg.'

Hij weet niet wat de klik om weer te gaan werken veroorzaakt heeft. 'Moeilijk te zeggen. Ik ­besef dat ik niet ten onder mag gaan aan verdriet, mijn vrouw zou dat niet gewild hebben. De goesting is er weer.' Op zijn Facebookpagina meldt hij: 'Nu echt weer bezig. Van In komt terug in oktober.'

Bernadette Vandenbroucke, Aspes echtgenote, overleed op 31 augustus 2016. Ze leed al enkele maanden aan longkanker. Ze werd 53 jaar.

Pieter Aspe noemde Bernadette eens 'het kerstgeschenk' waar hij de beste herinneringen aan heeft. 'Het is niet echt een cadeau. Het is het mooiste wat me ooit met kerst is overkomen.' De twee leerden elkaar kennen in de kerstdagen van 2002. Aspe bestempelde haar als zijn Grote Liefde, Zijn Muze. De twee waren onafscheidelijk. Geen interview waarin haar naam niet om de haverklap viel. Geen uitje waarbij ze hem niet vergezelde.

Bron: De Standaard, Het Laatste Nieuws

07 februari 2017

Zwarte markt (nieuws, 2017)

DIEFSTAL MANUSCRIPTEN F. SCOTT FITZGERALD IN GRISHAM-THRILLER

De Amerikaanse bestsellerauteur John Grisham publiceert deze zomer zijn dertigste boek, getiteld Camino Island. Het gaat om een honderd procent pure misdaadroman, zo heeft de schrijver aan Entertainment Weekly laten weten.

Fans die elk najaar op een nieuwe legal thriller van John Grisham zitten te wachten, hoeven niet te wanhopen. Dat boek verschijnt zoals gewoonlijk in oktober.

Het verhaal van Camino Island strekt zich uit over een lange het zomer, waarin dieven vijf handgeschreven manuscripten van de Amerikaanse romancier F. Scott Fitzgerald (1896-1940) uit de Princeton Library achteroverdrukken. De bende probeert ze via de zwarte markt voor zeldzame boeken te verkopen. Terwijl de FBI en een geheime ondergronds agentschap op de dieven jaagt, verschijnt er een jonge schrijver ten tonele. Die doet op eigen houtje onderzoek. Hij komt uiteindelijk terecht bij een prominente boekhandelaar, die meer zou weten van de kostbare documenten.

'Mijn vrouw Renee en ik bedachten het plot tijdens een tien uur durende autorit naar Florida', meldt Grisham aan Entertainment Weekly. 'Wij zijn dol op zeldzame boeken en mooie boekwinkels. Het verhaal ontwikkelde zich als vanzelf onder het autorijden.' Grisham en zijn vrouw verzamelen al vele jaren eerste drukken van graag gewilde boeken. 'We kennen deze fascinerende wereld dus een beetje.'

Bron: Entertainment Weekly

03 februari 2017

Patterson rules (nieuws, 2017)

TREINMEISJE MEEST GELEEND IN BRITSE BIEB

Het meisje in de trein, het bestsellerdebuut van thrillerschrijfster Paula Hawkins was vorig jaar het meest uitgeleende boek in de Britse bibliotheken. Lee Child staat op plaats 2 en 3 met respectievelijk Persoonlijk en Daag me uit. Dit blijkt uit cijfers van de organisatie Public Lending Right.

Het thrillergenre heeft blijkbaar een grote aantrekkingskracht op de Britse boekenlezer. De meest uitgeleende schrijver van de afgelopen tien jaar was de Amerikaan James Patterson. Vorig jaar werden zijn boeken in de bieb twee miljoen keer afgestempeld en in een decennium tijd haalde hij twintig miljoen uitleningen.

Maar je hoeft niet per se een thriller te schrijven om de lieveling te worden van houders van een bibliotheekpas. Vier van de meest uitgeleende boeken in de toptien zijn geschreven door jeugdboekenschrijvers. Jeff 'Wimpy Kid' Kinney schreef drie titels de toptien in, David Walliams staat met zijn Awful Auntie op plaats 9.

Non-fictie doet het minder onder bibliotheekbezoekers. Wil je daarmee nog echt scoren, dan is het raadzaam om een kookboek te schrijven. De meest uitgeleende non-fictie auteur was vorig jaar Mary Berry, het jurylid van de Britse versie van Heel Holland Bakt.

Bron: The Guardian

01 februari 2017

Enthousiast (nieuws, 2017)

HERDRUK THRILLERDEBUUT NOG VOOR VERSCHIJNEN

De Droogte, het thrillerdebuut van de Australische auteur Jane Harper, is nog voor verschijnen aan een herdruk toe, meldt uitgeverij A.W. Bruna. De eerste oplage bedroeg 9.000 exemplaren, daar komt nog eens 3.000 van de herdruk bij.

Het verhaal speelt zich af in en rond het plattelandsstadje Kiewarra dat al twee jaar door droogte wordt geteisterd. Het land verdort, het vee sterft. Men is de wanhoop nabij. De spanning wordt ondraaglijk als drie leden van een gezin dood worden aangetroffen. Luke Hadlers zelfmoord – nadat hij zijn vrouw en zesjarige zoontje van het leven beroofde – laat iedereen verbijsterd achter.

Aaron Falk keert terug naar het stadje waar hij opgroeide om de begrafenis van zijn vroegere beste vriend bij te wonen. Hij raakt daar tegen wil en dank betrokken bij het onderzoek naar de dramatische zaak.

A.W. Bruna kocht de rechten nog voor de Frankfurter Buchmesse in 2015, nadat een scout de uitgeverij op de titel attent had gemaakt. De rechten zijn inmiddels verkocht aan 24 landen, Reese Witherspoons bedrijf kocht de filmrechten.

De boekhandel in Nederland en Vlaanderen kocht goed in, zodat de eerste oplage vastgesteld kon worden op 9.000 exemplaren. ‘Voor het debuut van een auteur die niemand kent is dat heel mooi', zegt redacteur Ilse Arkesteijn in Boekblad. 'We kregen ook uit Vlaanderen erg enthousiaste reacties. Het is niet de eerste keer dat België een titel van ons een kickstart geeft, dat gebeurde ook al met Het meisje in de trein.’

Bron: Boekblad