18 oktober 2015

Vechten om vertaalrechten (nieuws, 2015)

ONVERWACHT THRILLERSUCCES VOOR ROEMEENSE JOURNALIST

De in Roemenië geboren Eugene Chirovici vestigde zich drie jaar geleden in Groot-Brittannië. Nu staat zijn eerste in het Engels geschreven thriller op het punt een internationaal succes te worden.


Eugene Chirovici
De misdaadroman The Book of Mirrors heeft de aandacht getrokken van uitgevers in 23 landen. Vertaalrechten worden aan de lopende band verkocht. Eugene Chirovici (51), die in de plaats Reading woont, publiceerde de afgelopen twee decennia tien literaire thrillers in zijn geboorteland. Maar de markt daar is te klein om er een redelijk belegde boterham mee te verdienen. Chirovici werkte er dan ook als journalist. Maar nu wacht hem een voorschot van zeven cijfers voor de komma met dank aan de contracten die inmiddels gesloten zijn.

'Ik weet niet zeker of ik me wel realiseer wat er gebeurt', aldus de schrijver in The Guardian. 'Het is overweldigend en onverwacht.'

De auteur, die onder de naam E.O. Chirovici schrijft, had bij het eerste Britse literaire agentschap waarnaar hij zijn manuscript stuurde, meteen succes. Daarvoor was hij afgewezen door zes Amerikaanse literaire agentschappen. 'In hun brieven schreven ze niet waarom', aldus Chirovici. Zijn agent begon drie weken gegadigden te zoeken voor The Book of Mirrors. Binnen drie uur had hij een Italiaanse uitgever gevonden, terwijl elf Duitse uitgeefhuizen vochten om de vertaalrechten.

Een uitgever beschrijft The Mirror of Books als een kruising tussen De verborgen geschiedenis van Donna Tartt en De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón. Het boek speelt zich af in deze tijd, maar gaat over een moord op een charismatische hoogleraar aan Princeton University in de late jaren tachtig van de vorige eeuw. Een literair agent in New York ontvangt een onvolledig manuscript van een boek, genaamd The Book of Mirrors. Het is geschreven door een man die destijds student was aan de universiteit. In het manuscript heeft hij een aanwijzing naar de moordenaar 'verstopt'. De schrijver overlijdt voordat de literaire agent meer over hem te weten kan komen. De agent vervolgens op zoek naar de waarheid achter de moord.

Chirovici kwam naar Groot-Brittannië omdat zijn zoon kon gaan studeren aan de universiteit van Cardiff en zijn vrouw een aanbod had gekregen om er als financieel analist te gaan werken. 'Het is de bedoeling dat ik fulltime schrijver word', aldus Chirovici.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: