18 oktober 2015

Aanbod (nieuws, 2015)

LAGERCRANTZ SCHRIJFT NIEUWE MILLENNIUM-THRILLERS

David Lagercrantz heeft de smaak blijkbaar te pakken: zijn vervolg op de 'Millennium'-trilogie ligt nog maar twee maanden in de boekhandel of de uitgeverij kondigt al aan dat er nog twee delen bij komen.


'Ik kon dit aanbod gewoonweg niet weigeren', zegt David Lagercrantz in een verklaring op de website van zijn uitgeverij Norstedts. 'Ik heb zo veel plezier gehad bij het schrijven. En ik denk dat ik echt een goed verhaal heb voor een vervolg.'

De uitgever heeft het besluit genomen vanwege de positieve reacties op Wat ons niet zal doden, dat wereldwijd op 27 augustus verscheen. In veel landen, waaronder Nederland, staat het boek nog altijd in de top-10 van de bestsellerlijsten.

Lagercrantz deed vorige maand nog voorkomen alsof hij in dubio verkeerde over het schrijven van een of meerdere nieuwe delen van de Millennium-serie. Hij zei toen in een interview op Hebban.nl met Kees de Bree: 'Ik moet er diep over nadenken. Ik heb een oprecht grondige hekel aan het herhalen van mezelf. Voordat ik het weet zit ik vast in het Millennium en schrijf ik alleen maar voor het geld. Ik wil geen onderdeel worden van een commerciële business. Dat is een valkuil, waar ik op dit moment liever niet in vastzit. In ieder geval niet mijn leven lang. Nog één of twee jaar Millennium, daar kan over nagedacht worden. Dan ben ik financieel onafhankelijk en kan ik gaan schrijven over bloemen in tuinen, ja. Over dingen waarover ik zelf graag wil schrijven. Maar aan de andere kant is dat juist het probleem: Wat wil ik dan precies? Ik geef mezelf nog even de tijd om dat uit te zoeken.'

Van de eerste trilogie werden wereldwijd 80 miljoen exemplaren verkocht. Auteur Stieg Larsson overleed in 2004 op 50-jarige leeftijd aan een hartaanval. Hij heeft niet kunnen meemaken dat de reeks zo'n succes zou worden. De auteur zou voor zijn dood aan een vierde deel gewerkt hebben, maar het is niet duidelijk of er daadwerkelijk een script was. De roman van Lagercrantz staat daar volledig los van.

Het vijfde boek uit de reeks zal in 2017 uitkomen, het zesde boek wordt waarschijnlijk in 2019 gepubliceerd.

(Bronnen: Norstedts, De Morgen, NOS)

Geen opmerkingen: