11 oktober 2015

Voor de komma (nieuws, 2015)

IEDEREEN WIL 'MAESTRA'

Erin Cressida Wilson, die het script schrijft voor de verfilming van de thriller 'The Girl on the Train' van Paula Hawkins, zal ook het filmscenario van 'Maestra' van de Britse historica Lisa Hilton voor haar rekening nemen.

Lisa Hilton
De thriller Maestra verschijnt pas op 10 maart 2016 in het Verenigd Koninkrijk (en ook komend voorjaar in Nederlandse vertaling bij The House of Books), maar nu is er al veel te doen over het boek van Lisa Hilton. TriStar Pictures kocht in een vroeg stadium de filmrechten, de vertaalrechten zijn inmiddels aan twintig landen verkocht. Zo verwierf uitgeverij Putnam de rechten voor de Amerikaanse markt en had daar een bedrag met zeven cijfers voor de komma voor over. The Daily Mail bombardeerde schrijfster Lisa Hilton - zeer tegen haar zin, trouwens - al tot de nieuwe E.L. James.

Maestra vertelt het verhaal van Judith Rashleigh, die overdag werkzaam is op een prestigieus veilinghuis in Londen en 's avonds nog wat bijverdient in een weinig aangename bar. Rashleigh wordt door het veilinghuis op straat gezet als ze ontdekt dat er een vervalst schilderij onder de hamer komt. Ze ontdekt dat er een complot in de maak is, vlucht naar de Franse Rivièra en raakt uiteindelijk in een strijd verwikkeld, waarin ze moet vechten voor haar leven.

Mark Smith, CEO van uitgeverij Bonnier Publishing, die onlangs met L.S. Hilton (haar schrijversnaam) de Nederlandse pers ontmoette voor een 'sneak preview' van Maestra, verklaart tegenover The Bookseller dat hij niet kan wachten op de verfilming. Hij verwacht 'een slimme en sexy thriller'.

Lisa Hilton (40) is journaliste, biografe en historica, die meerdere boeken op haar naam heeft staan, waaronder een biografie van koningin Elizabeth I. Maestra is de eerste in een serie van drie psychologische thrillers. 'Historie zal altijd een passie van mij blijven, maar ik ben verheugd dat ik ook iets totaal anders heb mogen schrijven', liet Hilton aan The Daily Mail weten. Volgens deze krant moet Hiltons 'erotische' thriller de concurrentie aangaan met de Vijftig tinten-trilogie van E.L. James.

Amy Pascal, die de film Maestra produceert, beschrijft Judith Rasleigh als 'een van de meest memorabele heldinnen' in de fictie van de laatste jaren. Volgens haar zal Rasleigh vooral fans van de thrillers van Stieg Larsson en Gillian Flynn aanspreken. En Putnam-uitgever Tara Singh Carlson vergelijkt Rasleigh met 'een vrouwelijke Mr. Ripley'. 'Ze is sexy, slim en erg slecht in de goede zin van het woord.'

(Bronnen: o.a. The Bookseller, The Daily Mail, New York Times)

Geen opmerkingen: