31 oktober 2015

Oudejaarsnacht (nieuws, 2015)HERCULE POIROTPRIJS NAAR PATRICK CONRAD

Patrick Conrad, auteur van Moço, heeft vandaag de achttiende Knack Hercule Poirotprijs gewonnen. Hij droeg deze prijs op aan recensent Fred Braeckman, de dit jaar overleden drijvende kracht achter de onderscheiding. 
Conrad kreeg vandaag de prijs op de openingsdag van de Boekenbeurs uit handen van de acteur Herbert Flack, alias commissaris Van In uit de misdaadserie Aspe.
De Knack Hercule Poirotprijs bekroont jaarlijks het beste Vlaamse misdaadverhaal. Patrick Conrad krijgt een cheque van 5000 euro en een Mont-Blancpen Leo Tolstoy, limited edition.

De jury selecteerde de winnaar uit een shortlist van vijf boeken. De winnaar van vorig jaar, Toni Coppers, kaapte deze keer de publieksprijs weg met De vleermuismoorden.

Moço is het tragische verhaal van verloren familiebanden en de ondergang van idealen. Beroepsfotograaf Harry Kramer is gespecialiseerd in morbide foto's, die hij aan het sensatieblad Shock slijt. Het is oudejaarsnacht vlak voor de millenniumbug kan toeslaan in 2000. Hij draalt om het verplicht bezoek aan zijn moeder te brengen. Maar groot is zijn verrassing als hij op de stoep het lijk van zijn moeder aantreft. Gevallen of geduwd uit het raam? En waarom is een schilderijtje van Permeke verdwenen uit haar flat ? En waarom verdwijnt plots ook Moço, een zwerver die tegenover de flat kampeerde in een parkje ?

De zoektocht naar het verleden van zijn kille, spilzieke, en overspelige moeder brengt tal van onthullende verrassingen mee, zeker in Kafee Atlas aan de Antwerpse Kaai.

De ongeschreven regel dat geen enkele auteur voor de tweede keer de Hercule Poirotprijs wint, is ook dit jaar niet overtreden. Conrad was vier keer eerder genomineerd voor de prijs, maar mocht hem nog niet eerder mee naar huis nemen.

Bron: Knack

Geen opmerkingen: