15 juni 2015

Ons soort mensen (nieuws, 2015)

DE MENSELIJKE KANT VAN BLOODY SCOTLAND

Het thrillerfeest Bloody Scotland heeft niet alleen een verplichte, donkere kant, maar ook een sociaal gezicht. De organisatie van het festival schenkt tickets aan werklozen en mensen met een laag inkomen.

Het Bloody Scotland Festival, dat dit jaar van 11 tot en met 13 september in de plaats Stirling plaatsvindt, hoopt met dit initiatief ook een nieuwe groep bezoekers te trekken - zij die om financiële redenen geen boeken kopen of literaire evenementen bezoeken. Als er voor onderdelen van het thrillerfestival meer dan tien kaartjes onverkocht blijven, worden ze weggegeven.

De festivalorganisatie ziet bij succes graag navolging bij andere literaire bijeenkomsten. ''Het plan werd geboren na een gesprek met een schrijver op een boekpresentatie'', aldus festivalmanager Dom Hastings. ''We spraken over hoe goed boekfestivals werden bezocht. We constateerden dat je daar vaak hetzelfde soort publiek ziet. We vroegen ons af hoe we dat een beetje konden veranderen.'' De toegangsprijs is vaak een obstakel voor veel mensen, concludeerde de organisatie. 

Kaartjes voor onderdelen van het Bloody Scotland Festival variëren omgerekend van 9,60 tot 12,34 euro. Wie voor een gratis kaartje in aanmerking wil komen, moet wel kunnen aantonen dat hij uitkeringsgerechtigd is of een laag inkomen heeft. Het aantal entreebiljetten blijft beperkt tot één per persoon. Gegadigden dienen zich vooraf bij de organisatie op te geven, zodat kan worden nagegaan of deze proef werkt.

Schrijvers die dit jaar naar het festival komen zijn onder anderen Peter May, Val McDermid, Denise Mina, Linwood Barclay en Arne Dahl.

Geen opmerkingen: