15 juni 2015

Zombieflik (nieuws, 2015)EYEWORKS KOOPT STYX-TRILOGIE VAN BAVO DHOOGE

Het zijn heuglijke tijden voor de Vlaamse veelschrijver Bavo Dhooge. In november komt zijn zombiethriller Styx in de Verenigde Staten uit, het nieuwe deel Styxmata verscheen recent in Vlaanderen en Nederland én de filmrechten op zijn Styx-trilogie zijn gekocht.

Productiemaatschappij Eyeworks (Komt een vrouw bij de dokter, Nova Zembla, De zaak Alzheimer) heeft de rechten op de verfilming van de Styx-thrillers van Bavo Dhooge verworven. Wanneer de film in de bioscopen te zien zal zijn, is niet bekend.

Centraal in de trilogie staat Raphaël Styx, bij leven en welzijn een behoorlijk agressieve en corrupte hoofdinspecteur. Tijdens een confrontatie met een seriemoordenaar wordt Styx doodgeschoten. Maar dan gebeurt het onwezenlijke: Styx herrijst uit het rijk der doden. Herboren als zombieflik én als een ander mens.

In mei 2014 verscheen het eerste deel Styx en sinds kort ligt deel twee, Styxmata, in de winkel. Deze thriller begint in Ieper in 2014. De stad is volop in de ban van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. In het In Flanders Fields-museum raakt bij een aanslag een aantal bezoekers bevangen door mosterdgas dat is vrijgelaten. Op beelden van de veiligheidscamera is te zien hoe een jonge vrouw ontsnapt. Inspecteur Joachim Delacroix, die is overgeplaatst uit Oostende, opent een onderzoek naar de mysterieuze verdwijning.

Delacroix schakelt de hulp in van zijn ex-overste en ex-mens, Raphaël Styx. De zombiecop verblijft in Wenen. Via het zakhorloge van zijn schoonvader reist Styx geregeld terug in de tijd naar een Weens sanatorium van 1914; zo ontsnapt hij ook aan de gruwelijke zombie die hij is geworden. Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog leert hij in het kuuroord een jonge patiënte kennen. De zombie, wiens hart niet meer klopt, verliest zich in de liefde.

Volgens uitgeverij Houtekiet belooft de Styx-trilogie spanning en actie, interessante thema’s als de existentiële eenzaamheid van de mens, zwarte humor en een intrigerend hoofdpersonage dat op zoek gaat naar illustere soortgenoten. ''Een zombiethriller voor mensen met brains!''

Bavo Dhooge (1973) won de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut, de Diamanten Kogel voor de beste Nederlandstalige thriller (waarvoor hij ook drie keer genomineerd was), de Hercule Poirotprijs 2013 en een nominatie voor de Gouden Strop. Ook kreeg hij als enige Nederlandstalige auteur drie jaar op rij vijf sterren in de VN-thrillergids. Zijn werk verscheen in het Amerikaanse Ellery Queen Mystery Magazine en werd vergeleken met Tarantino, de Sopranos, de Coen Brothers en Elmore Leonard.

Geen opmerkingen: