23 juni 2015

En de winnaar is... (nieuws, 2015)

DIAMANTEN KOGEL VOOR JACOB VIS

Ruim een half jaar na het vrijgeven van de nominaties werd vanavond de winnaar bekendgemaakt van De Diamanten Kogel 2014. Na in totaal zeven keer een vermelding op de shortlist van de Gouden Strop en de Vlaamse thrillerprijs mocht Jacob Vis zich dan eindelijk de winnaar noemen. De jury noemt Vis 'een auteur in topvorm'.

Het heeft er lange tijd naar uit gezien dat De Diamanten Kogel 2014 helemaal niet zou worden uitgereikt. De huldiging van de winnaar zou eerst tussen half januari en half februari zijn, maar die periode werd niet gehaald. Het uitstel had er alles mee te maken met het feit dat de sponsor van de prijs, de Antwerpse diamantair Serge Muller, zich terugtrok. Hij wilde de prijs niet langer financieren. Muller werd overigens in het voorjaar in Montenegro opgepakt op verdenking van handel in cocaïne en het witwassen van drugsgeld.

Het circus rond De Diamanten Kogel leek gaandeweg een thriller op zich te worden. Genomineerden begonnen te morren en uitgevers te mopperen over het steeds maar uitstellen van de uitreiking. De Nederlandse genomineerden voor de prijs, Roel Janssen en Jacob Vis, riepen onlangs op de prijs hoe dan ook te overhandigen. Zelfs als er geen geld was voor een met diamanten belegde zilveren boksbeugel, sinds jaar en dag de trofee van De Diamanten Kogel. Uiteindelijk viel dan kort geleden de uitnodiging voor de plechtigheid in het stadhuis van Antwerpen in de bus, bijna een maand na het toekennen van de Gouden Strop 2015.

De bekende zilveren boksbeugel, naar een ontwerp van beeldend kunstenaar Wim Delvoye, kwam er vanavond niet aan te pas. In plaats daarvan was er voor Jacob Vis het kunstwerk Boek me (zie foto) van de hand van beeldend kunstenaar Laura de Coninck (NB: dochter van dichter Herman de Coninck en stiefdochter van schrijfster Kristien Hemmerechts). Hij kreeg dat uit handen van wethouder Philip Heylen van Cultuur. De overige genomineerden, Janssen en de Vlamingen Toni Coppers, Wim Menheer en Jonathan Sonnst, ontvingen een gravure van Jan Scheirs.

In het winnende boek De Zwarte Duivel schrijft Vis over de geruchten over orgieën en vreemde rituelen die zich een eeuw geleden zouden hebben afgespeeld rond Het Ronde Huis in de bossen bij Nunspeet. Een tweede verhaallijn draait om een onthoofd lijk van een vrouw dat wordt gevonden bij een van de vijvers in de buurt van het beruchte landhuis. Afwisselend vertelt Vis de twee verhalen. Die staan ook als een huis, meldt de jury. ''Vis laat zien dat hij in topvorm verkeert: ruim 420 pagina's lang zakken beide verhalen niet noemenswaardig in. De spanning blijft, net als de psychologische tekening van de personages.''

Jacob Vis (1940) is, sinds de Vlaamse prijs in 2005 ook voor de noorderburen werd opengesteld, na Esther Verhoef, Felix Thijssen, Simon de Waal, Elvin Post en Almar Otten, de zesde Nederlander die hiermee wordt bekroond. Hij is volgens de jury 'een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse thrillerwereld'. En dat terwijl Vis toch al vijf nominaties voor de Gouden Strop en twee voor De Diamanten Kogel op zak heeft.

Volgens juryvoorzitter Henri-Floris Jespers is het voortbestaan van De Diamanten Kogel verzekerd. ''De inzendingen voor de editie 2015 lopen binnen'', aldus de voorzitter.

Geen opmerkingen: