28 juni 2015

Vis met botersaus (nieuws, 2015)
DE DODELIJKE KEUKEN VAN AGATHA CHRISTIE


Ter gelegenheid van de 125ste geboortedag van Agatha Christie zal de Franse kookboekenschrijfster Anne Martinetti enkele recepten uit de boeken van de Queen of Crime bereiden, die gevaarlijk voor de eter kunnen uitpakken. De chocoladecake met de naam Delicious Death is een van de gerechten die worden geserveerd.

De rechtgeaarde fan van Miss Marple of Hercule Poirot weet dat als een van de deze befaamde speurders zijn of haar neus laat zien bij de koffie, een lichte lunch of het avondeten, er geheid een van de gasten naar zijn of haar keel grijpt, blauw aanloopt en vervolgens de pijp aan Maarten geeft. In veel detectives van de Queen of Crime leggen mensen het loodje nadat ze een met gif 'verrijkte' maaltijd hebben genuttigd.

De Franse kookboekenschrijfster Anne Martinetti gaat dit najaar enkele gerechten uit Christies boeken bereiden, al dan niet met toevoeging van een dodelijk ingrediënt als bijvoorbeeld strychnine. Martinetti geeft de kookdemonstratie in Greenway House, het vakantie-onderkomen van Agathie Christie in Devon. Het evenement maakt deel uit van het Agatha Christie Festival in en rond de plaats Torquay, waar de schrijfster werd geboren op 15 september 1890.

Voedsel, niet altijd dodelijk, figureerde vaak in de boeken van Agatha Christie en speelde ook in het persoonlijk leven van de schrijfster een grote rol. Festivaldirecteur Anna Farthing herinnert zich dat Christie regelmatig noteerde dat haar bezoek vermoeiend was, maar dat haar gezelfschap uit 'goede eters' bestond.

Martinetti bestiert een aparte niche in de overweldigende kookboekenbranche: misdadig eten. Haar boeken dragen titels als Creams and Punishments en Crimes Glacés, met recepten gebaseerd op thrillers uit Scandinavië. ''Ik denk dat ik de chocoladecake met de naam Delicious Death ga maken'', vertelt Martinetti in The Guardian. Dat gerecht wordt gegeten in de detective A Murder is Announced. (Wie adverteert een moord, uit 1951). Misschien ga ik ook vis met botersaus bereiden, uit de roman Sad Cypress (Schuldig in eigen ogen). Bezoekers mogen gokken of ik er strychnine aan heb toegevoegd.''

Ondanks de grote successen van schrijvers als J.K. Rowling en E.L. James is Agatha Christie nog steeds de bestverkopende auteur ter wereld. Volgens haar uitgever Harper Collins zijn er tot dusver twee miljard exemplaren van haar boeken verkocht, een miljard in het Engels en de rest in andere talen. Jaarlijks gaan er vier tot vijf miljoen 'Christies' over de toonbank. Het Internationale Agatha Christie Fstival vindt van 11 tot en met 20 september plaats in Torquay, Devon.

Geen opmerkingen: