15 juni 2015

Stijlfiguur (nieuws, 2015)


NIEUW BOEK VAN PIETER ASPE IS EEN... ROMAN

Vlaanderens populairste misdaadauteur Pieter Aspe bracht vorige week een nieuw boek op de markt. Het is ditmaal geen nieuw misdaadverhaal waarin hoofdinspecteur Van In een moord oplost in Brugge, maar een 'gewone' roman.

De roman met de titel De Oxymoron Theorie is eigenlijk al een kwart eeuw oud. Het manuscript lag al die jaren stof te vergaren bij Pieter Aspe thuis en verdween naar de achtergrond. Als bij toeval kwam de roman ter sprake bij Manteau, de uitgever van Aspe. Die was erg nieuwsgierig en wilde het boek graag publiceren.

Aspe had vijfentwintig jaar geleden met een vriend gewed dat hij een boek kon schrijven. Zijn vriend kreeg geen boek af, Aspe wel. ''Ik heb dat boek uitgewerkt, maar nooit met de intentie om het uit te geven'', vertelde Aspe aan VTM Nieuws. ''Ik weet dat als je in Vlaanderen van schrijven je beroep wilt maken je dan meer populaire boeken, zoals thrillers, moet schrijven, dan zwaar op de hand liggende.''

Het is geen spannend verhaal, zegt Aspe met nadruk over De Oxymoron Theorie. ''Het is een verhaal over de zoektocht van iemand naar de Graal, het Onmogelijke.'' Volgens De Dikke Van Dale betekent oxymoron een stijlfiguur die een nauwe verbinding van twee tegenovergestelde begrippen bevat, zoals 'een jeugdige grijsaard'.

Geen opmerkingen: