15 juni 2015

De tandenfee en ander tuig (nieuws, 2015)


MIDZOMERSCREENINGS VAN SCANDINAVISCHE CRIME

Distributiemaatschappij Lumiere organiseert deze maand een aantal midzomerscreenings van nieuwe Scandinavische thriller- en dramaseries. De gratis toegankelijke vertoningen zijn op diverse locaties in Nederland en net over de grens.

De screenings zijn op 19 juni in Concerto in Amsterdam, 23 juni in poppodium Hedon in Zwolle, op 21 juni in boekhandel Van der Velde in Groningen, op 24 juni in boekhandel Van der Velde in Sneek, op 23 juni in boekhandel Plukker in Schagen en op 20 juni in Moose in the City in Antwerpen. Er zal een selectie worden getoond uit de series The Team, Bankerot, Arne Dahl 3, Blue Eyes en Acquitted. Op de website van Lumiere staat op welke locatie welke series op het scherm worden geprojecteerd.

De titel van The Team verwijst naar het Europese Joint Investigation Team, dat wordt gevormd nadat drie lichamen tegelijkertijd worden gevonden in Antwerpen, Berlijn en Kopenhagen. De moorden lijken het gevolg van eenzelfde dader. Het driekoppige JIT ontdekt echter al snel dat er meer achter deze moorden schuilt: ze zijn slechts het topje van de ijsberg. Een van de acteurs in The Team is Lars Mikkelsen, onder meer bekend van The Killing.

Bankerot is een Deense dramaserie 'met een komische twist' van de makers van The Killing en Borgen. De reeks gaat over de twee oude jeugdvrienden Thomas en Dion, die na jaren hun vriendschap en hun carrière weer nieuw leven proberen in te blazen. Na de dood van zijn vrouw brengt Thomas een groot deel van zijn tijd door in bed. Zijn achtjarige zoontje Niklas heeft al twee jaar geen woord gesproken en de schoolpsycholoog dreigt jeugdzorg in te schakelen. Dion komt net uit de gevangenis. Hij heeft nog schulden open staan bij The Tooth Fairy, een gevaarlijke crimineel, die hem buiten de muren al opwacht. Dion besluit zijn jeugdvriend Thomas op te zoeken met het idee hun oude droom eindelijk te verwezenlijken: samen een restaurant openen…

In Arne Dahl 3 rukt het A-Team, een eenheid van topinspecteurs, opnieuw uit om de internationale misdaad te bestrijden. Het team raakt onder andere verwikkeld in een groot Pools maffiaproces, probeert een mysterieus derde lid van een Russische bende op te sporen en wordt geconfronteerd met Belgische terroristen en raadselachtige halfnaakte, in elkaar geslagen vrouwen die uit het niets opduiken in de straten van Stockholm…

Blue Eyes is een tiendelige dramaserie over politiek, extremisme en geweld in Zweden. Terwijl het land zich voorbereidt op de verkiezingen, wordt de conservatieve politica Annika Nilsson vermoord. Tegelijkertijd verdwijnt ook de stafchef van het Ministerie van Justitie onder mysterieuze omstandigheden. Gunnar Ljunghed, Minister van Justitie, vraagt voormalig stafchef Elin Hammar haar oude functie terug op te pakken. Elin ziet dit als een kans om haar carrière te hervatten. Echter wordt ze zich al snel bewust van vreemde incidenten binnen het departement. Hoe dieper ze zich in de zaak stort, hoe meer ze verstrikt lijkt te raken in een samenzwering gecreëerd door een rechtse groepering die alles op alles zetten om de resultaten van de komende verkiezingen te bepalen.

Acquitted (zie foto) is een tiendelige Noorse dramaserie van de schrijver van Those who kill. Aksel Borgen wordt op 18-jarige leeftijd vrijgesproken van de moord op zijn vriendin Karine. Het misdrijf blijft onopgelost en om te ontsnappen aan de beschuldigende blikken vertrekt hij naar Azië. Twintig jaar later keert hij als succesvol zakenman terug naar Noorwegen om het noodlijdende energiebedrijf, dat het hart van zijn thuisstad vormt, te redden van faillissement. De wonden zijn echter nooit geheeld. Ondanks zijn vrijspraak is men nog altijd niet overtuigd van zijn onschuld.

Geen opmerkingen: