31 maart 2019

Onverschrokken portret (nieuws, 2019)

Een nieuwe generatie narco's  



Met dit boek is de Amerikaanse ziel geraakt. Dat schrijft de New York Times over De grens, de nieuwe thriller van Don Winslow. En NRC Handelsblad oordeelt dat de schrijver nu 'een stem' is geworden in het debat over drugs. Of de kranten gelijk hebben, kan de lezer vanaf 14 mei zelf beoordelen, want dan ligt de thriller in de winkel. 

Het verhaal gaat over Art Keller. Al veertig jaar staat hij aan de frontlinie van Amerika’s langst durende conflict: de oorlog tegen drugs. Zijn obsessie om Adán Barrera, de machtigste drugsbaron ter wereld, te vangen heeft hem getekend. Het heeft hem geliefden gekost en zelfs een stukje van zijn ziel.

Maar door één monster uit te schakelen heeft hij ongewild plaats gemaakt voor dertig nieuwe. Barrera’s nalatenschap is een heroïne-epidemie die door Amerika raast. Keller wil die stoppen, maar hij is omringd door vijanden. De usual suspects en erger nog: een nieuwe regering die diepe banden heeft met de drugsmaffia.

Van de Mexicaanse woestijn naar Wall Street, van de sloppenwijken in Guatemala naar de marmeren gangen van Washington DC, volgt Don Winslow een nieuwe generatie narco's en politie, straatdealers en verslaafden, politici en witwassers, en kinderen die vluchten voor het geweld op zoek naar een beter leven in een nieuw land. De uitgever bestempelt De grens als een onverschrokken portret van hedendaags Amerika.

Ook Stephen King is meer dan enthousiast. 'De grens van Don Winslow aan het lezen. Deze man is sensationeel goed. Een rauw en spectaculair boek', aldus de bestsellerauteur.

Don Winslow werd in 1953 geboren in New York, maar groeide op in Perryville, een kustdorpje in South Kingstown op Rhode Island. Zijn moeder was een bibliothecaris en zijn vader was een onderofficier bij de Amerikaanse marine.

Winslow studeerde Afrikaanse Geschiedenis aan de Universiteit van Nebraska. Eind jaren 70 verhuisde hij terug naar New York, waar hij werkte als manager van een bioscoopketen en als privédetective. Daarna dook hij opnieuw de collegebanken in en behaalde hij een Masterdiploma in Militaire Geschiedenis. Hij leidde ook safari's in Kenia en maakte grote wandeltochten in de Chinese provincie Sichuan. Momenteel woont hij in Californië.

Geen opmerkingen: