14 april 2024

Volgend op zestien (nieuws, 2024)


Het aanzien van 2007.... 
 De Spanningsblog, misschien wel de beste site met nieuws over thrillers en schrijvers, bestaat vandaag zeventien jaar. Mooi moment om eens terug te kijken op een aantal thrillernieuwtjes uit 2007.

Baantjer kapt ermee
Appie Baantjer kondigt in juni aan met schrijven te zullen stoppen. In oktober 2008 verschijnt De Cock en de moord in gebed, zijn zeventigste avontuur met rechercheur De Cock. Het is tevens zijn laatste speurdersroman. Baantjer (1923) stopt met schrijven omdat hij meer tijd wil besteden aan zijn hond en andere hobby's zoals zijn modeltreinen. Ook worden zijn vingers te stram voor het toetsenbord. Baantjer overlijdt enkele jaren na dit nieuws op 29 augustus 2010.

Diamanten Kogel voor Patrick Conrad
De misdaadroman Starr van Patrick Conrad (1945) wordt bekroond met de Diamanten Kogel, de inmiddels ter ziele gegane prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek van het jaar. De prijs wordt in Brussel voor de zesde keer uitgereikt door het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. Het bekroonde boek is Conrads achtste misdaadroman en gaat over een professor filmgeschiedenis die verdacht wordt van een reeks moorden. In 2006 de Diamanten Kogel naar de roman Het diepe water van Felix Thijssen. Een jaar eerder won Esther Verhoef met Onder druk.

Arthur Conan Doyle was obsessief spiritueel
Priv├ędetective Sherlock Holmes mocht dan het rationeel combineren en deduceren tot een kunstvorm hebben verheven, zijn geestelijk vader Arthur Conan Doyle was geobsedeerd door seances, spiritualiteit en het bovennatuurlijke. Dagboeknotities waarin de schrijver bijhield welke contacten hij had met mediums kwamen dit jaar naar buiten, 120 jaar nadat ze waren opgeschreven. Conan Doyle was werkzaam als arts in Portsmouth toen hij in 1887 voor het eerst een seance bijwoonde. Het was in hetzelfde jaar dat hij zijn eerste Sherlock Holmes-roman schreef, A Study in Scarlet.

Een nieuwe James Bond in zes weken
De Britse schrijver Sebastian Faulks, die door de erven van Ian Fleming is aangezocht om de verhalen over geheim agent James Bond voort te zetten, heeft zijn nieuw Bond-avontuur Devil May Care in nauwelijks anderhalve maand bij elkaar geschreven. Faulks, bekend van boeken als Birdsong en Charlotte Gray, vertelde de BBC dat hij voor de gelegenheid de werkethiek van geestelijke vader Ian Fleming overnam en 2000 woorden per dag schreef in een stijl die voor 'tachtig procent op Fleming' is gebaseerd.

Bond-auteur overlijdt
John Gardner, schrijver van onder meer veertien James Bond-boeken, heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Hij stierf op 3 augustus 2007 aan de gevolgen van kanker. Gardner die tachtig jaar werd, schreef in totaal ruim vijftig thrillers en was nog steeds actief als auteur. In 1981 werd hij met Licence Renewed de opvolger van de in 1964 overleden Ian Fleming. Gardner schreef ook het scenario voor de Bond-films Licence to Kill (1989) en GoldenEye (1995).

De snoodaard der letteren
Dr. Hannibal Lecter is volgens de luisteraars van het Vlaamse Radio 1-programma Mezzo en de lezers van de krant De Standaard de grootste schurk uit de wereldliteratuur. Lecter, de vileine vleeseter uit onder andere The Silence of the Lambs van Thomas Harris liet Jean-Baptiste Grenouille uit Das Parfum van Patrick S├╝skind (op 2) en Reynaert uit Van den Vos Reynaerde (op 3) achter zich.

NRC-journalist wint Gouden Strop
Roel Janssen heeft de Gouden Strop 2007 voor het beste Nederlandstalige spannende boek gewonnen. Voor zijn thriller 'De tiende vrouw' kreeg hij 20 juni in de Melkweg in Amsterdam een cheque van tienduizend euro en een beeldje overhandigd door juryvoorzitter Clairy PolakVolgens de jury heeft Janssen met zijn roman 'een effectief geschreven en bij tijd en wijle zeer geestige sfeertekening van het criminele milieu' afgeleverd. Ook weet hij, aldus de jury, de verwevenheid tussen boven- en onderwereld inzichtelijk te maken. De uitreiking van de Gouden Strop vormde het hoogtepunt van de eerste editie van The Power of Plots, een festivalavond waarin het spannende boek centraal stond.

Auteur van Rosemary's Baby overleden
De Amerikaanse schrijver Ira Levin, auteur van bestsellers als Rosemary's Baby, The Boys From Brazil en The Stepford Wives overlijdt op 12 november in zijn appartement in Manhattan aan een hartaanval. Hij werd 78 jaar. Ira wist al op 15-jarige leeftijd dat hij schrijver zou worden. Toen hij nog op high school zat eindigde hij als tweede in een wedstrijd voor scenarioschrijvers die was georganiseerd door omroep NBC. Hij ging vervolgens naar universiteiten in Des Moines, Iowa en New York, waar hij in 1950 afstudeerde in Engels en Filosofie. Nog tijdens zijn studie voltooide hij zijn eerste thriller A Kiss Before Dying die twee keer verfilmd werd. Het boek won in 1953 de Edgar Allan Poe Award voor het beste thrillerdebuut.

Geen opmerkingen: