20 juni 2007

Gouden Strop (nieuws, 2007)GOUDEN STROP VOOR JOURNALIST ROEL JANSSEN

Roel Janssen heeft de Gouden Strop 2007 voor het beste Nederlandstalige spannende boek gewonnen. Voor zijn thriller 'De tiende vrouw' kreeg hij woensdagavond 20 juni in de Melkweg in Amsterdam een cheque van tienduizend euro en een beeldje overhandigd door juryvoorzitter Clairy Polak.

Volgens de jury heeft Janssen met zijn roman 'een effectief geschreven en bij tijd en wijle zeer geestige sfeertekening van het criminele milieu' afgeleverd. Ook weet hij, aldus de jury, de verwevenheid tussen boven- en onderwereld inzichtelijk te maken.

Janssen vertelt in 'De tiende vrouw' over journaliste Tessa Insinger die om haar moverende redenen aan boord stapt van een zeiljacht, eigendom van de megalomane projectontwikkelaar Eric Pincoff, bewonderaar van Karel de Grote. Eenmaal op zee ontdekt ze dat de sleutel tot Pincoffs financiële netwerk verborgen ligt in de namen van de tien 'vrouwen' van Karel de Grote. Ondertussen blijkt aan wal het criminele duo Lodderer en Muizenman nog een rekening te hebben uitstaan bij Pincoff.

'De tiende vrouw' is de vijfde thriller van Janssen (1947), gepromoveerd socioloog en als economisch redacteur in dienst van NRC Handelsblad. Onder het pseudoniem Menno Lindeman verscheen in 2004 van zijn hand de thriller 'De stijldanser'.

Naast Janssens roman waren nog drie andere thrillers genomineerd voor de Gouden Strop 2007: 'Close-up' van Esther Verhoef, 'Moord' van de Vlaamse auteur Rudy Soetewey en 'Duivelsrug' van Peter de Zwaan.

KOGELGATEN
Bij de prijsuitreiking uitte juryvoorzitter Polak kritiek over de magere kwaliteit van de ingezonden thrillers, zoals ze dat bij de bekendmaking van de nominaties ook al had gedaan. Veel thrillers waren óf niet spannend genoeg óf slecht geschreven. Polak richtte haar pijlen vooral op de uitgevers. ,,Zij hadden hun auteurs kritischer _ of liefdevoller, wat in dit geval hetzelfde zou zijn geweest _ moeten begeleiden. Dan zou voorkomen kunnen worden dat jury's struikelen over uitglijders als 'haar rug was doorzeefd met kogelgaten'.'' Ze noemde het zorgelijk dat de groep goede schrijvers in het thrillergenre vrij beperkt is en dat zich zo weinig nieuw talent aandient.

De uitreiking van de Gouden Strop vormde het hoogtepunt van The Power of Plots, een festivalavond waarin het spannende boek centraal stond. In de zalen van de Melkweg waren diverse evenementen georganiseerd. Zo verdedigde in de 'Literaire Rechtbank' strafpleiter Gerard Spong hoofdpersoon Jörgen Hofmeester voor de dingen die hij doet in de roman 'Tirza' van Arnon Grunberg. Acteurs Frank Lammers en Gijs Scholten van Aschat droegen spannende verhalen voor en deskundige Richard Eikelenboom gaf een forensisch college over DNA en opsporing. Andere gasten waren onder anderen Saskia Noort, schrijfster van het geschenkboekje 'Afgunst', misdaadjournalist Peter R. de Vries en de auteurs Esther Verhoef en Mari Jungstedt.

Geen opmerkingen: