26 april 2024

Het bittere lot van gewone mensen (nieuws, 2024)

Thrillerauteur Arnaldur Indriðason slaat nieuwe weg inHij is al tientallen jaren de populairste thrillerschrijver van IJsland. Maar nu verlegt Arnaldur Indriðason dan toch zijn koers. Bij uitgeverij Volt verschijnt op 6 juni Het Uurwerk, de eerste historische roman van de thrillergrootheid. Volgens de uitgever gaat het om 'een veelzijdig en tragisch verhaal, dat een scherp beeld geeft van het bittere lot van gewone mensen en de macht waaraan ze zijn onderworpen'.

Een IJslandse klokkenmaker is in het koninklijk paleis te Kopenhagen bezig met de restauratie van een oude, beroemde klok. Op een avond komt de koning, Christiaan VII, zelf bij hem binnenvallen.

In naam is Christiaan nog steeds de regerende vorst, maar geestelijk is hij zeer labiel, en in feite is hij door zijn zoon en de hofhouding aan de kant geschoven.

De beide mannen raken met elkaar in gesprek en zo vertelt de klokkenmaker aan Zijne Majesteit de trieste geschiedenis van zijn vader en diens huishoudster, die op bevel van de vorige koning, Christiaans vader, zijn geëxecuteerd.

Het Uurwerk is het vijfentwintigste boek van Arnaldur Indriðason. In dit boek is hij een nieuwe weg ingeslagen: dit is zijn eerste historische roman waarin hij gedeeltelijk ware gebeurtenissen en personen beschrijft. 

Arnaldur Indriðason (Reykjavík, 1961) is historicus en schrijver. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste internationale prijs voor het spannende boek). Van Indriðasons boeken zijn wereldwijd ruim achttien miljoen exemplaren verkocht. Ook in Nederland en Vlaanderen zijn het bestsellers. In de jaarlijkse thrillergids van Vrij Nederland kregen twee van zijn boeken het maximale aantal van vijf sterren toebedeeld.

Geen opmerkingen: