31 mei 2023

Wordt verwacht 552 (nieuws, 2023)

Het eerste geval van milieuterrorismeBij uitgeverij HarperCollins Holland komt op 4 juli de thriller Schaduwrijk van het Deense duo Faber en Pedersen uit. 

Beste Debuut van het Jaar, de Krimimessen-publieksprijs en de Martha Prisen; de Deense Kim Faber en Janni Pedersen hebben al heel wat prijzen op hun naam staan. Hun thrillers zijn stuk voor stuk ultraspannend en actueel. 'Een Scandi-thriller zoals een Scandi-thriller moet zijn', schreef de VN Detective en Thrillergids niet voor niets.

In Schaduwrijk, het nieuwe boek van dit Deense duo, proberen inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen opnieuw een verband te vinden tussen twee ogenschijnlijk compleet verschillende zaken. 

Een ogenschijnlijk onschuldige man komt tijdens een explosie in Nordjyllandsværket – een van de laatste kolengestookte elektriciteitscentrales van Denemarken – om het leven. Een radicale organisatie eist de schuld op voor de aanslag; Denemarken is getroffen door zijn eerste geval van milieuterrorisme.

Diezelfde ochtend wordt de zoon van de klimaatminister dood aangetroffen in een luxevilla in het noorden van Kopenhagen. Uit de autopsie blijkt dat de overledene een zware cocaïneverslaving had, en onderzoek toont aan dat hij nauwe banden had met een onbekende drugsbende.

Is er een verband tussen de twee zaken? Inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen staan voor een raadsel, tot hun collega’s een ontdekking doen die alles volledig op zijn kop zet…

Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant Politiken. Janni Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Voor hun debuut Winterland wonnen ze de prijs voor Beste Debuut van het Jaar in hun thuisland en werden ze genomineerd voor de Max Bronzen Vleermuis. Hoogzomer werd bekroond met de Krimimessen-publieksprijs. Voor Stikdonker werden de auteurs bekroond met de Martha Prisen, de publieksprijs van Deense lezers.

Geen opmerkingen: