09 mei 2023

In de race (nieuws, 2023)

Mannelijke auteur wint Gouden Strop 2023



Na Bernice Berkleef (2021) en Marion Pauw (2022) wint een mannelijke auteur dit jaar de Gouden Strop. Dat valt op te maken uit de shortlist voor de NBD Biblion Gouden Strop 2023 die vandaag is vrijgegeven. Nadat in april een longlist van tien spannende boeken bekend werd gemaakt, heeft de jury het aantal kanshebbers voor de belangrijkste thrillerprijs van Nederland teruggebracht tot vijf genomineerden. 


De shortlist bestaat uit:
Gauke Andriesse met Dodelijke gelijkenis (Volt). 'Beklemmend tijdsbeeld, ook nu nog actueel', aldus de jury.
Gerrit Barendrecht met De Ripper Connectie (Luitingh-Sijthoff). 'Spannende draai aan een klassiek verhaal.'
Mathijs Deen met De Hollander (Alfabet Uitgevers). 'Unieke locatie, stilistisch sterk'
John Kuipers met Musserts schaduw (Cargo) 'Fascinerende blik op Den Haag in juli 1940.'
Charles den Tex met De Repair Club (HarperCollins Holland). 'Snel gesneden, met vaart verteld.'

De jury bestaat naast voorzitter Pauline Slot (schrijfdocent en auteur, onder meer van Dood van een thrillerschrijfster) uit Anne Versloot (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Ellis Gielen (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022), Gijs Korevaar (freelance thrillerrecensent en interviewer) en Krijna Kuijt (marketeer NBD Biblion).

De uitreiking van de NBD Biblion Gouden Strop vindt plaats op 25 mei, van 16.00 tot 17.00 uur in Bibliotheek Neude te Utrecht. Die middag worden ook de NBD Biblion Schaduwprijs (prijs voor het beste debuut) en de Hebban Thrillerpijs uitgereikt.

De winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop ontvangt een cheque ter waarde van € 10.000 en een beeld van kunstenaar Marianne van den Heuvel. Tevens zal de winnaar in het najaar van 2023 met andere thrillerauteurs tijdens de Gouden Strop Thrillertour een bezoek brengen aan tien bibliotheken in Nederland. De genomineerden op de shortlist die buiten de prijs vallen ontvangen een cheque ter waarde van € 500,-. De winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs ontvangt een cheque van € 1.000 en een litho van ‘de Schaduw’ van Daan Jippes.

Aansluitend aan de uitreiking van de thrillerprijzen vindt van 19.00 tot 23.00 uur in Bibliotheek Neude de Avond van het Spannende Boek plaats. Behalve de winnaars van de thrillerprijzen zijn er optredens van o.a. Marion Pauw, Jeroen Windmeijer en nog veel meer Nederlandse thrillerauteurs. Die avond vindt ook de uitreiking plaats van de Goeken Prijs, de prijs voor het beste korte spannende verhaal. Eregast is de Zweedse auteur Karin Smirnoff die het zevende deel in de Millennium-reeks heeft geschreven. De Avond van het Spannende Boek vormt de aftrap van de Thriller Weken, die duren van 26 mei t/m 18 juni.

Geen opmerkingen: