22 mei 2023

Zo veel humor (nieuws, 2023)

VN-Thriller van het jaar gaat over opmerkelijke wraakmissieDe recensenten van VN Detective & Thrillergids hebben Vlijmscherpe tranen van de Amerikaanse schrijver S.A. Cosby uitgeroepen tot Thriller van het Jaar 2023. Het boek zit vol pareltjes van memorabele zinnen, aldus de jury.

Het verhaal gaat over twee vaders: Ike Randolph en Buddy Lee. Het is vijftien jaar geleden dat Ike de gevangenis uit liep en sindsdien is hij niet meer in aanraking gekomen met de politie. Maar wanneer twee agenten voor zijn deur staan, weet Ike dat hij als zwarte man op zijn hoede moet zijn. Ike krijgt het bericht dat elke vader vreest: zijn zoon Isiah en zijn witte echtgenoot Derek zijn vermoord. Hoewel Ike de geaardheid van zijn zoon nooit volledig heeft kunnen accepteren, is hij ontroostbaar.

Ook Dereks vader Buddy Lee schaamde zich voor zijn zoons homoseksualiteit, net zoals Derek zich schaamde voor zijn vaders criminele verleden. Maar Buddy zal niet rusten voor hij weet wie zijn zoon vermoord heeft.

Vastberaden om goed te maken wat ze niet konden toen hun zoons nog leefden, besluiten de twee vaders hun vooroordelen over hun zoons - en over elkaar - aan de kant te schuiven en hun handen ineen te slaan om wraak te nemen op de moordenaar van hun zoons.


Over Vlijmscherpe tranen zei S.A. Cosby in Trouw: 'Dit boek gaat over vaders en zonen, over wat twee vaders hadden gewild dat hun zonen waren. Ik denk dat het mannen in de VS moeilijk wordt gemaakt gevoelig, kwetsbaar te zijn. En dus houden ze hartstochtelijk vast aan hun mannelijkheid. Dat veroorzaakt veel problemen.'

De recensenten van Vrij Nederland noemen de twee vaders in Vlijmscherpe tranen  'twee onorthodoxe actiehelden op hun opmerkelijke wraakmissie'. Ike en Buddy Lee, allebei afgeleefd door alcoholmisbruik en een bestaan in de kleine criminaliteit, vinden elkaar als hun zonen, een homoseksueel interraciaal liefdeskoppel, vanwege hun geaardheid gruwelijk worden omgebracht.

‘Heftig actiegeweld meets progressieve denkbeelden', aldus de jury. Een duizelingwekkend hoog verteltempo, fantastische dialogen en een sprankelende, spitsvondige schrijfstijl vol pareltjes van memorabele zinnen maken dit boek een heerlijke thriller. En niet onbelangrijk: dit is de enige nominatie die de juryleden voortdurend in de lach deed schieten. Een jurylid: ‘Als je zo veel humor tegenover al dat keiharde geweld zet, dan houdt dat elkaar in balans.’ Geestig, ontroerend en keelsnoerend spannend. 'De VN-Thriller van het Jaar is een bevrijdende omzetting van levenspijn', aldus de jury.

Er stonden nog zeven andere thrillers op de nominatie om VN Thriller van het jaar te worden. Naast de drie Nederlandse auteurs Charles den Tex (Trauma), Thomas Olde Heuvelt (November) en Esther Verhoef (Alter ego) waren dat  Eva Björg Ægisdóttir (IJskoude leugens), Steve Cavanagh (Advocaat van de duivel), Patrick Worrall (De partizaan) en J.D. Barker (Augustus). Verheugd was de jury over de drie Nederlandse schrijvers die de vergelijking hebben doorstaan met internationale grootmeesters. In Alter ego is de spanning aanwezig 'vanaf de eerste pagina, omdat de lezer meteen in haar geheime overspelige relatie belandt'. November wordt bestempeld als een 'vakmatig knap uitgewerkte perspectiefwisseling', waarin de plot voortdurend doortikt en Trauma is een 'kristalhelder geschreven, ijzersterke spionagethriller in de geest van John le Carré'. 

Geen opmerkingen: