11 maart 2023

Twee walletjes (nieuws, 2023)

Angelique Haak genomineerd voor Hebban ThrillerprijsJe hebt publieksprijzen en je hebt juryprijzen. Winnaars van de eerste soort zeggen altijd dat de lezers gelijk hebben, winnaars van de tweede soort slaan hun prijs hoger aan omdat hun boek door deskundigen is beoordeeld. De Hebban Thrillerprijs eet van twee walletjes: het is zowel een lezersprijs als een juryprijs (van lezers, dat dan weer wel...).


Lezerscommunity Hebban.nl maakte eerder deze week de shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2023 bekendgemaakt. Een lezersjury van ruim honderd leden selecteerde de vijf kanshebbers voor de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek.

Genomineerd zijn:
De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg (HarperCollins Holland)
November van Thomas Olde Heuvelt (Meulenhoff Boekerij)
Gouden Nevel van Thijs Voortman (Flamboyant Uitgeverij)
Het verkeerde meisje van Angelique Haak (De Crime Compagnie)
De Ripperconnectie van Gerrit Barendrecht (Luitingh-Sijthoff)

De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is volgens de initiatiefnemers de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar.

De Hebban Thrillerprijs werd vorig jaar gewonnen door Anya Niewierra. Haar boek, De Camino, staat sinds de bekroning vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60. De prijs wordt uitgereikt voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek op donderdag 25 mei in de Bibliotheek aan de Neude in Utrecht. 

Geen opmerkingen: