30 augustus 2022

Eindeloze luchten (nieuws, 2022)

Scandi-noir met NL-sticker
Bij uitgeverij Ellessy Crime verschijnt op 1 september Verstrikt van Ivonne Wilken. 'Een Scandinavische thriller van Nederlandse bodem', meldt de uitgever. Decor is het hoge noorden, geschreven binnen de poolcirkel, maar door een Nederlandse auteur.

Een eiland in de Oslofjord met eindeloze luchten en een bevroren zee is door al zijn bewoners verlaten. Behalve door Torill, een 70-jarige vrouw.

Onverwacht krijgt ze een huisgenoot: Ragnar, een student filosofie die onderdak nodig heeft. Hoewel ze niet op hem zit te wachten, krijgen ze een sterke band. Ragnar ontwikkelt echter hevige angsten. Zijn wietgebruik en de geïsoleerde ligging van het eiland spelen hem parten.

Maar het meest verontrustend is een stormachtige nacht die blootlegt wat verborgen had moeten blijven. En dan is er nog Ivar. Hij keert terug naar het eiland om zijn jeugdliefde, Torill, te veroveren. Wat heeft hij met haar duistere verleden te maken?

De Nederlandse Ivonne Wilken schrijft vanuit Tromsø, een stad binnen de poolcirkel in Noorwegen. Met criminologie, antropologie en journalistiek als achtergrond, schrijft ze psychologische thrillers en korte verhalen.

'Ik sta onder vrienden bekend als de ‘meedogenloze’ doorvrager', aldus Wilken in een interview met Kabook. 'Ik spreek de meest uiteenlopende mensen; van prostituees tot mensensmokkelaars, hulpverleners, straatrovers, mensen die misbruikt zijn, een nucleair deskundige, uitgebuite werknemers en een persoon die ook maar zonder enige vorm van geld probeert te leven. Mensen kunnen je op een onverwachte manier verrassen en het is altijd interessant om het leven door iemand anders’ ogen te zien. In het algemeen vind ik het leuk om iets nieuws te creëren. Of het nou thrillers, korte verhalen, foto’s/kunst of kleien beelden zijn. Zowel in Nederland als Noorwegen heb ik exposities van aardewerken sculpturen gehad.'

Geen opmerkingen: