12 juni 2021

Gesignaleerd 513 (nieuws, 2021)

Sophie Ester - Terugkeer  



'Wanneer het weten alleen maar pijnlijk is, is de onwetendheid misschien wel de grootste troost...'
Met deze cryptische zin beschrijft Sophie Ester haar nieuwe thriller. Terugkeer, dat verschenen is bij uitgeverij Ellessy Crime, is het derde deel uit een vierdelige serie en sluit aan op Ommekeer en Zijdelings. 'Dit is een echt vervolg op de gebeurtenissen van de twee eerdere boeken. Vincent is een van de belangrijkste personen uit de serie', aldus Ester.

In Terugkeer is Vincent Jones zijn geheugen kwijt. En niet alleen zijn geheugen. De man, die hij in de spiegel ziet, is een onbekende. Hij is alles kwijt: zijn identiteit, zijn verleden, zijn heden en zijn doel in het leven. Er is iets verschrikkelijks aan de hand, maar wat dat is, is voor hem een groot raadsel.

'Het kompas op de omslag van het boek sluit goed aan bij deze toestand', zegt Ester. 'Met een kompas bepaal je de richting die je uitgaat. Dat kan voor Vincent in dit verhaal nog alle kanten opgaan. Hij is stuurloos aan het begin van het verhaal.'

De flaptekst bestaat vooral uit vragen en geeft weinig informatie over het plot. Dat heeft een reden. Ester: 'Op het moment dat Vincent zich weer bewust wordt van de wereld is zijn hele leven een vraagteken. Hij heeft geen idee wie hij is en waarom hij op de plek is waar hij dan verblijft. De lezer staat voor hetzelfde vraagstuk. Wie heeft de aanslag overleeft en hoe?'

Spoiler alert: Uiteindelijk krijgt Vincent zijn geheugen terug, maar dat blijkt ook niet zaligmakend te zijn. Hij wilde het weten, maar wat hij zich herinnert is vernietigend. 'Terugkeer gaat over herinneringen die eigenlijk te pijnlijk zijn om mee te leven. Wat is de waarheid en hoe moet je daar mee leren omgaan?', vat Ester het boek samen.

Sophie Ester is een pseudoniem van Kirstin Rozema. De auteur (1967) woont in Almelo. Ze schrijft niet alleen thrillers, maar is (onder haar eigen naam) ook bekend als schrijfster van kinder- en jeugdboeken en romans.

Geen opmerkingen: