06 juli 2020

Comeback (nieuws, 2020)

Ian Rankin na jaren weer in Nederlandse vertaling  



Hij is al jaren de beste Schotse thrillerschrijver en tot 2013 werden zijn boeken enthousiast in Nederlandse vertaling uitgebracht door uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Maar vervolgens zag zij er geen brood meer in. Nu is er weer goed nieuws! The House of Books brengt in augustus een thriller in de serie rond de beroemde speurder John Rebus uit: Een web van leugens.


Als we goed hebben geteld, heeft Ian Rankin 24 thrillers geschreven waarin de norse, muziekminnende John Rebus een hoofdrol speelt. In oktober komt in het Verenigd Koninkrijk nummer 25 uit: A song for the dark times. De lezers in het Nederlandse taalgebied kunnen volgende maand in de thriller duiken die in 2018 onder de titel In a house of lies verscheen.

Het lichaam van een vermiste privédetective wordt gevonden in een auto, diep verscholen in een dicht bos. Een plek, gek genoeg, waar al eerder naar hem gezocht werd.

Hoofdrecherceur Siobhan Clarke maakt deel uit van een nieuw team, dat onderzoekt waar het in de oorspronkelijke zaak is misgegaan; er zijn altijd twijfels geweest over hoe de zaak is afgehandeld. Iedereen die erbij betrokken was wordt ondervraagd, het lijkt erop dat die stuk voor stuk wat te verbergen hebben.

Eén man in het bijzonder lijkt te weten waar het spoor naartoe leidt, wat voor hem ook het einde kan betekenen: John Rebus.

Leeftijdsontslag
Met de publicatie van Exit Music in 2007 kwam er een eind aan Rebus' arbeidzame leven als inspecteur bij de Lothian and Border Police. Immers, Rebus kwam twintig jaar eerder als veertiger de thriller Knots And Crosses binnenwandelen, dus werd het tijd om de inspecteur met functioneel leeftijdsontslag te sturen.

Toen Rankin dat besloten had, wees zijn vrouw hem erop dat hij nu alles kon doen wat hij maar wilde. 'Ze zei: Je kunt historische romans gaan schrijven, kinderboeken, noem maar op. En dat deed ik: het libretto voor een opera, een stripalbum en een serie voor de New York Times. Maar toen ik aan een roman wilde beginnen, wilde ik toch weer schrijven over misdaad en ook nog steeds over Edinburgh.'

Na een afwezigheid van vijf jaar keerde Rebus weer terug en wel in Standing in Another Man's Grave (hier in maart 2013 verschenen als Cold Case). Naast Rebus is er ook een rol voor Malcolm Fox, rechercheur van de afdeling Interne Zaken en figurerend in de thrillers Interne Zaken en De onmogelijke dood.

Terugkeer
Toen Rankin in 2012 de terugkeer van zijn protagonist bekendmaakte op het Hay Festival in Wales, klonk er een luid gejuich op. Hij zei dat het bekijken van Fox door de ogen van Rebus hem deed besluiten zijn oude held weer van stal te halen. 'Echt weg was Rebus niet, want hij werkte als burger voor een cold-caseteam in Edinburgh. En ik wist dat ik een verhaal voor hem had, dat hem perfect zou passen.'

Ian Rankin schreef niet alleen misdaadreeksen rond John Rebus en Malcolm Fox, maar ook van verschillende alleenstaande thrillers. Zijn boeken worden vertaald naar 36 talen. Hij is de ontvanger van vier CWA Dagger Awards en heeft ook de Amerikaanse Edgar Award gewonnen. Hij heeft verschillende eredocoraten ontvangen van de universiteiten van Abertay, St. Andres, Hull en Edingburgh, en heeft een Orde van het Britse Rijk ontvangen voor zijn bijdrage aan de Engelse literatuur.

Geen opmerkingen: